Novosti
REZIME EPIDEMIJE U ĐAKOVU

Đakovački stožer: Nismo ni
u jednom trenutku pomislili
naš grad zatvoriti u karantenu
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Koronavirusom dosad je zaraženo 260 osoba, tri su umrle, u samoizolaciji bilo 1600 građana

Mjesec i pol dana prošlo je otkako je u Đakovu buknula zaraza koronavirusom i od kada je taj grad u samo jednom danu, 22. lipnja, dotadašnji status zone bez zaraze zamijenio statusom koronažarišta. Virus je krenuo iz samostana milosrdnih sestara Sv. Križa, čime je to prvi redovnički objekt u Hrvatskoj koji se suočio s COVID-19, a u kojem je u tom trenutku bilo 185 redovnica. Izvor zaraze bila je osoba koja je došla s Kosova. Potom su događaji u Đakovu sustizali jedan drugi - sjemenište i Nadbiskupija postaju nova žarišta.

Posebne mjere

Samostan je odmah stavljen u izolaciju, zatvoreni su svi njegovi objekti, među kojima i njegov vrtić, čiji su polaznici s roditeljima pozvani na testiranje, i to u dvorištu vrtića. Uz broj pozitivnih rapidno je rastao i broj stavljenih u samoizolaciju, a nakon što je obznanjeno da je na SARS-CoV-2 pozitivan i nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je tih dana krizmao oko 130 krizmanika u katedrali, svi su oni, s kumovima, testirani. Uz 11 djece iz samostanskog vrtića pozitivan je bio i jedan krizmanik.


Mjesec i pol poslije rezime događaja u Đakovu kaže kako je od 22. lipnja do 30. srpnja registrirano 268 COVID-19 pozitivnih osoba, od kojih je 247 s područja grada i iz pripadajućih mu naselja, a ostalih 21 iz devet općina Đakovštine. Podatci su to koje smo dobili od epidemiologa, dr. Tomislava Dijanića, voditelja Odjela zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstavo Osječko-baranjske županije - Ispostave Đakovo.


S dosad 12 pozitivnih iz kolovoza u Đakovu je od koronavirusa oboljelo 259 osoba. "Do 30. srpnja od COVID-19 preminule su tri osobe", navodi dr. Dijanić i dodaje kako je na području Ispostave Đakovo od 22. lipnja do 30. srpnja testirano 1100 osoba. U samoizolaciju se, podsjetimo, u Đakovu išlo masovno, a dr. Dijanić navodi da je u navedenom razdoblju tom mjerom obuhvaćeno čak oko 1600 osoba, što je gotovo deset posto građana.


"Do kraja lipnja s koronavirusom smo bili ‘nula s nulom‘, a onda se odjednom pojavio, i to u objektu kao što je samostan, što je izazvalo šok u građana, no danas je epidemiološka slika u gradu daleko, daleko bolja, stvar je potpuno pod kontrolom. Rezultat je to odgovornog ponašanja velike većine građana i promptne reakcije HZJZ-a, epidemiologa, stožera na svim razinama. Kontakti eventualno zaraženih bili su brzo pohvatani, no pritisak je bio zbog odlaska velikog broja građana u samoizolaciju, pa je bilo i nervoze, no to je brzo pokazalo učinkovitost, što vidimo i po današnjoj epidemiološkoj slici u gradu", kaže gradonačelnik Marin Mandarić.


Nakon pojave virusa u tri velika žarišta otkazani su 54. Vezovi. Za područje grada Đakova, u dogovoru gradskog i županijskog stožera civilne zaštite, donesene su posebne epidemiološke mjere. Otkazane su krizme i pričesti, rad kafića ograničen je do 24 sata, u trgovačke centre ulazilo se obvezno s maskama, na bazenima je moglo biti 300 kupača, a svatovi su mogli imati do 200 osoba, uz dostavu popisa svih gostiju Stožeru bar 48 sati prije itd. Podsjetimo i da je svećeničko ređenje na Petrovo iz katedrale preseljeno u osječku konkatedralu, a dva đakona za svećenike je zaredio varaždinski biskup Bože Radoš jer su nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić također bili u samoizolaciji. Epidemiolozi su tih dana imali pune ruke posla, a najavljeno je i kako im u pomoć stižu kolege iz Virovitice i Slavonskog Broda.
Oprezno s prognozama

Nakon dva tjedna posebne mjere za Đakovo su ukinute i usklađene s mjerama za cijelu Hrvatsku. "Danas je Đakovo u puno boljem epidemiološkom položaju nego drugi gradovi u okruženju, no dugoročno ne možemo ništa prognozirati. Čeka se jesen, za kada struka najavljuje novi val virusa", kaže načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić, dodajući da sada svadbe, skupovi u zatvorenom mogu imati do 300 uzvanika. Gradski i županijski stožer nisu ni u jednom trenu pomislili da Đakovo završi u karanteni. Grad je, nakon paketa mjera za pomoć gospodarstvu i građanima u prvom valu epidemije, ovih dana izišao s novom tranšom mjera pomoći.


Kako je živjeti "zatvoren od svijeta", ponajbolje su iskusili u Domu za starije i nemoćne. Pripadajući zbog dobi rizičnim skupinama, kretanje 240 korisnika još od kraja veljače ograničeno je samo na kretanje u domu. Još tada su ukinuti izlasci i zabranjeni posjeti. Nakon kraćeg predaha, kada su mogli ponovno u šetnju gradom, korisnicima Doma u vrijeme kada je krizma u katedrali postala razlog testiranja svih 130 krizmanika ponovno je određeno potpuno zatvaranje, koje je trajalo sve do 30. srpnja. Dom je ponovno otvorio vrata, no i dalje je pod određenim epidemiološkim mjerama. Strogim pridržavanjem mjera virus u taj dom nikada nije ušao, no bio je to velik izazov. "Priznajem, bojali smo se jer u pitanju je novi, nepoznati virus, a ja sam odgovorna za 240 korisnika i 80 radnika", kaže ravnateljica Branka Barna.
Gospodarstvo je otvoreno još u svibnju, no mnogima su poslovanje poremetile ograničavajuće mjere za svadbe, zbog koih su otkazivane narudžbe i dogovori za sale, cvjećare, fotografe, zlatare, tiskare, svirače itd. Nikad duža mrtva sezona i za fotografe i snimatelje počela je s korizmom, nastavila se s koronavirusom, a bojazan je da će potrajati i do Uskrsa 2021. "Od svadbi u Đakovu živi 600 - 800 osoba", procjenjuje đakovački snimatelj Roko Gurdon.


Suzana Župan
Marin Mandarić

gradonačelnik Đakova

Danas je epidemiološka slika u gradu daleko, daleko bolja, stvar je potpuno pod kontrolom. Rezultat je to odgovornog ponašanja velike većine građana i promptne reakcije HZJZ-a, epidemiologa, stožera na svim razinama.
IZAZOV NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA
Masovni odlazak građana u samoizolaciju reflektirao se i na izbore 5. srpnja. Dio članova biračkih odbora odustao je u posljednji čas zbog bojazni od zaraze koronavirusom, no svi su birački odbori ipak na vrijeme popunjeni. Ti su izbori bili velik test jer se oko 360 tamošnjih birača u samoizolaciji, najviše u Hrvatskoj, prijavilo da želi glasovati ispred kućnih vrata, a što je bio velik izazov za Gradsko izborno povjerenstvo i biračke odbore, kao i želja pozitivnih na koronavirus koji su mogli glasati preko osobe od povjerenja. Predsjednica GIP-a Melita Tomaković u izbornoj večeri rekla je kako je pred kućnim pragom glasovalo oko 80 posto onih koji su htjeli iskoristiti svoje biračko pravo i u samoizolaciji. Pod tom mjerom, pred ulaznim vratima svoje kuće, glasovala je i Sanja Rogoz Šola. "Ovo je jedno posve novo iskustvo; nikada nisam glasovala kod kuće. Svoju prijavu za glasovanje pred kućom poslala sam mailom", izjavila je Rogoz Šola. Dio onih koji nisu glasali negodovao je zbog toga, no iz GIP-a su poručili da se jednostavno fizički nije stiglo obići sve birače u samoizolaciji. Izlaznost na izborima u Đakovu bila je 43 %.
ŽIVOT REDOVNICA
U prvom valu širenja koronavirusa đakovačkim samostanom zaraženo je deset časnih sestara među kojima i poglavarica Valerija Široki. Prosječna dob sestara je gotovo 70 godina. Znalo je biti dana kada ih je na virus bilo pozitivno i po 40-ak. Dosad je zbog načina života, a on teče u zajedništvu - od stanovanja do molitve - koronavirusom u tom samostanu, navodi su epidemiologa, zaraženo više od stotinu redovnica. I sada ih je dio hospitaliziran. Nailazile su i na neugodnosti i stigmu pojedinaca što je javnost osudila, te je podršku sestrama nedavno iskazala i skupom ispred samostana. Kada će vrtić Sunčev sjaj - nazaret biti ponovno otvoren, odlučit će epidemiolozi. Iako smo zamolili za komentar proživljenog te kakvo je stanje i atmosfera sada u Samostanu, na našu poruku iz njegovog vodstva nije odgovoreno.
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata