Regija
NEVRIJEME POHARALO SLAVONIJU I BARANJU

Ozlijeđeno 16 osoba, vjetar i odroni nanijeli veliku štetu
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Zbog odrona zemlje došlo je i do urušavanja dijela obiteljske kuće u Zmajevcu

Nevrijeme koje je u utorak pogodilo Slavoniju i Baranju napravilo je veliku štetu, a bilo je i ozlijeđenih. U najtežem je stanju 61-godišnja žena iz Slavonskog Broda, koja je u životnoj opasnosti i nalazi se na Odjelu intenzivne njege.

Kako doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske, ženu su ozlijedili dijelovi krovišta koje je nosio vjetar. Izišla je iz kuće i u tom trenutku na glavu joj je pao crijep. Vozilom Hitne pomoći prevezena je u bolnicu.

U Slavonskom Brodu oštećeno je nekoliko desetaka krovova, a srušeno je i više stabala. Nadzorna kamera u brodskom naselju Mali Pariz uhvatila je trenutak u kojem je muškarac koji je izišao iz kuće u dvorište uspio izbjeći sigurnu smrt. Čuo je snažan prasak, a kada je pogledao gore, vidio je da na njega pada drvo. Uspio je pobjeći, a drvo je oštetilo nadstrešnicu uz kuću. Prilikom pada neka su stabla uništila električne vodove, pa je u nekim područjima bilo zastoja u isporuci struje. Slavonskobrodski vatrogasci, uz nekoliko ispumpavanja vode iz podruma i uklanjanja palih stabala, gasili su i požar na jednoj kući.

U Požeško-slavonskoj županiji nevrijeme je u Čaglinu odnijelo krovište škole, obnovljene prije dvije godine, a podrumi desetaka kuća bili su pod vodom.

U OŽB-u Našice zbrinut je velik broj ozlijeđenih u nevremenu. Kako je izvijestio ravnatelj bolnice, dr. Hrvoje Šimić, jedna je osoba teže ozlijeđena, koja je zbog višestrukih ozljeda i prijeloma zdjelice i kralježnice premještena u KBC Osijek. Usto, bilo je i 14 lakše ozlijeđenih osoba, koje imaju posjekline, iščašenja, nagnječenja.

Gradonačelnik Josip Miletić napomenuo je da su sve službe grada na terenu, od Javne vatrogasne postrojbe, Našičkog parka do Našičkog vodovoda, te da saniraju sve ono što je u njihovoj moći. Tvrtka Cesting pomogla je oko raščišćavanja osnovnih prometnih koridora te je promet prema Krndiji i svim gradskim naseljima otvoren.

- Kad se završi ovaj prvi dio sanacije, vidjet ćemo da županu predložimo proglašavanje elementarne nepogode. U kontaktu sam bio i s drugima, ponajprije s vojarnom, koja je dosta oštećena jer su tamo pala brojna stabla. Zapovjednik Poljak izvijestio je da su sanirali sve nužno. Našli smo i smještaj za dvije obitelji koje su zbog štete morale napustiti svoj dom – rekao je Miletić, uvjeren kako će se situacija uskoro normalizirati, no bit će potrebno duže razdoblje da se saniraju sva nastala oštećenja.

JVP Našice od jučer je na terenu, kako navodi pomoćnik zapovjednika JVP-a Našice David Ferčec, zaprimljeno je 150 dojava, a tijekom noći odrađeno je više od 60 intervencija.

U Baranji su stradali vinogradi i nasadi pod paprikom, bilježi se materijalna šteta na obiteljskim kućama, a zbog slijevanja oborina i zadržavanja vode za promet je bila zatvorena dionica državne ceste.

Najteže je stradalo područje Suze i Zmajevca, ondje je zabilježeno između 90 i 110 litara padalina po četvornom metru. Zbog obilnih količina voda koje su se slijevale kroz surduke te zadržavale na kolniku djelatnici MUP-a preventivno su za promet zatvorili državnu cestu prema granici sa Srbijom. Zbog odrona zemlje došlo je i do urušavanja dijela obiteljske kuće u Zmajevcu u predjelu Kalvarija.

Petnaest minuta padala je tuča koja je izazvala štetu u vinogradima, led je nanio štetu i u vikend-naselju na Zelenom otoku, a bilo ga je i na području Čeminca.

Odmah su aktivirani vatrogasci JPVP-a Belog Manastira i svi DVD-ovi.

Na teren je izišao i Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi, koji kaže kako prve procjene govore o šteti od 70 posto na vinogradima te da štetu zbrajaju i uzgajivači paprike.

"Ni najstariji se ne sjećaju da je na ovim prostorima kiša padala tolikim intenzitetom te tolike štete na imovini i nasadima", rekao je.
S.Lacić/M.Kunac/I. Getto
intervencije
vatrogasci

zatrpani

poslovima
U Baranji su stradali vinogradi i nasadi pod paprikom, bilježi se materijalna šteta na obiteljskim kućama
Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike