Regija
U SJEĆANJE NA ŽRTVE

U Humu otkrili spomen-obilježje
Objavljeno 5. kolovoza, 2020.
HUM

Dvojica stradalnika Domovinskog rata, Ivan Đuzel i Tomo Grahovac, u utorak su u središtu mjesta Hum, u općini Voćin, svečano otkrili spomen-obilježje žrtvama Domovinskog rata i poraća s područja Mjesnog odbora Hum.

U vrijeme neprijateljske okupacije Voćina okupatori su na kućnom pragu prosinca 1991. godine ubili Ivanovog oca Marijana Đuzela, a pripadnik 136. slatinske brigade Mario Grahovac, sin Tome Grahovca, stradao je pokošen rafalom nedaleko od mjesta Popovac, 26. studenoga 1991.

Na spomen-obilježju, kojim dominira raspelo, uklesana su imena poginulih na tom području, pripadnika 136. slatinske brigade Marija Grahovca, Miroslava Zrinščaka i Željka Laicha, imena civilnih žrtava Franje Banovca, Ivana Banovca, Marijana Đuzela, Romana Ridla, Marka Vukovića, Rozalije Ridl i Željka Galovića, kao i 1999. godine tragično preminulih od zaostale mine iz Domovinskog rata Zoricu Runje, Marka Bartolovića, Franza Scheitla, Johanna Gehringera, Franza Voglera i Franza Hammerbachera.

Na svečanosti otkrivanja spomen-obilježja okupili su se brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije, rodbina poginulih i predstavnici društvenih i gospodarskih organizacija te mještani Huma. Sve je pozdravio Darko Božičković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, koja je i organizirala podizanje spomen-obilježja.

– Za ove žrtve postoje spomen-obilježja koja se nalaze na mjestima njihova stradavanja, ali ona su duboko u šumskim predjelima te im je otežan pristup. Ovo spomen-obilježje podignuto je u čast svih hrvatskih žrtava koje su stradale na području Mjesnog odbora Hum, a nalazi se u samom središtu Huma, na glavnoj prometnici za Voćin, i roditeljima poginulih branitelja, koji su već u poodmakloj životnoj dobi, uvelike će olakšati dostojno odavanje počasti – rekao je Božičković.

Inicijativu su pohvalili i veliko značenje spomen-obilježja za sjećanje na tragične, ali slavne dane Domovinskog rata, istaknuli predsjednik UDVDR-a Virovitičko-podravske županije Josip Nemec, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade stožerni brigadir Josip Černi, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.

Spomen-obilježje blagoslovio je voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz, a predstavnici udruga, rodbina poginulih, predstavnici institucija i mještani Huma položili su cvjetne aranžmane i upaljene lampione. Darko Božičković uručio je zahvalnice dobročiniteljima čijim je donacijama podignuto spomen-obilježje. P.Žarković
Na spomen-obilježju, kojim dominira raspelo, uklesana su imena poginulih na tom području u vrijeme rata
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike