Regija
SAMO TEHNIČKA I GIMNAZIJA POPUNILI SVA MJESTA U LJETNOM ROKU

Za traženo zanimanje zidar i ove godine interes je slab
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
VINKOVCI

U vinkovačkim srednjim školama završeni su upisi u ljetnom roku i sva mjesta uglavnom su popunjena, ali ostalo je nešto malo mjesta za jesenski rok u strukovnim školama. Cijeli postupak upisa gotovo je već odrađen i strukturiran, pa će u vinkovačke srednje škole iduće školske godine biti upisano oko 950 učenika.

Tehnička škola Ruđera Boškovića jedna je od onih koja je ranijih godina imala problema s upisom, jer za neka zanimanja, poput zidara ili montera suhe gradnje, nije bilo interesa, iako završetkom školovanja učenike čeka siguran posao i solidna plaća, ove je godine ispunila upisnu kvotu gotovo u potpunosti. Od 230 učenika upisali su 222 učenika, i ima po jedno slobodno mjesto za tehničara za mehatroniku te za automehaničara, jer se učenici još nisu došli upisati.

- Standardno, imamo još šest slobodnih mjesta za zanimanje zidar, jer ni ove godine nitko neće u ovo zanimanje koje je na tržištu rada vrlo traženo. Čekamo hoće li Ministarstvo obrazovanja dopustiti jesenski rok i trebalo bi biti najmanje tri učenika da bismo mogli otvoriti taj smjer – kaže Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića. Dodaje kako za jesenski upisni rok ostaje osam slobodnih mjesta - spomenutih šest zidara, po jedan tehničar za mehatroniku i automehaničar, a ukupno su upisali, kao i prošle godine, deset prvih razreda.

Mjesta više nema ni u vinkovačkoj Gimnaziji Antuna Matije Reljkovića u kojoj je upisano 154 učenika u sedam razrednih odjela. Po 22 učenika upisalo je četiri razreda Opće gimnazije, dva Prirodoslovno-matematičku i jedan razred Jezične gimnazije.

U Srednjoj strukovnoj školi do sada je upisan 151 učenik, a po tri slobodna mjesta ostala su u zanimanjima modni tehničar, krojač i u programu za učenike s teškoćama pomoćni kuhar i slastičar, dok je jedno slobodno mjesto ostalo za zanimanje soboslikar-ličilac. Ravnatelj Drvodjelske tehničke škole Josip Jovanovac kaže kako škola upisuje tri razredna odjeljenja. Trogodišnji program stolar je popunjen, šest slobodnih mjesta još je u programu drvodjeljski tehničar, a sedam u drvodjeljski tehničar dizajner. U ovu je školu upisano ukupno 47 učenika.

U Ekonomsku i trgovačku školu Ivana Domca upisano je 167 učenika, a ostalo je još 12 slobodnih mjesta – deset za zanimanje prodavača i dva za pomoćne administratore.

Mario Krajinović, koordinator upisnog povjerenstva u Poljoprivrednoj šumarskoj školi, kaže kako je nekoliko slobodnih mjesta ostalo za zanimanje agrotehničar, fitofarmaceut, poljoprivredni gospodarstvenik i pekar. Ukupno se u školu upisalo 96 učenika.

Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara upisala je 96 učenika u četiri razredna odjela - 48 učenika upisano je u dva razreda medicinska sestra /medicinski tehničar opće njege, 24 učenika za zanimanje fizioterapeutski tehničar i 24 učenika u razred veterinarski tehničar.

Miroslav Flego
Mate Vukušić

ravnatelj Tehničke škole

Zadnje tri godine nismo upisali nijednog učenika za zanimanje zidar. Tu je problem s našim gospodarstvom, zanimanje očito nije atraktivno i učenici ga nerado upisuju. Valja nešto učiniti.
bilo Više od 300
I prošle godine mediji su pisali o gotovo nikakvom zanimanju za zanimanje zidar u srednjim strukovnim školama, ne samo u Slavoniji nego i drugdje. Tako su srednje škole u 22 grada Hrvatske prije 15-ak godina primale i više od 300 budućih zidara, u prošloj školskoj godini, prema odluci Ministarstva bilo je moguć upis za zidara u deset škola, ali ni u jednoj upisna kvota nije prelazila brojku od njih deset.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike