Crna kronika
STARA GRADIŠKA

Zapljenom cigareta vrijednih 3,25 milijuna kuna nastavlja se udar na švercere
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
STARA GRADIŠKA

Krijumčarenje cigareta posljednjih je nekoliko godina začaran krug - s jedne strane donosi veliku zaradu pojedincima, a s druge uvelike smanjuje troškove građanima koji ne mogu ili jednostavno ne žele prestati pušiti. Stoga ne iznenađuje rat policije i carine protiv krijumčara, a koji je nastavljen u ponedjeljak na graničnom prijelazu Stara Gradiška.


Podsjetimo, cigarete vrijedne 3,25 milijuna kuna bile su skrivene u prikolici tegljača koji je na hrvatsku granicu u 5,40 stigao iz smjera Bosne i Hercegovine. Kamionom je upravljao 39-godišnji bosanskohercegovački državljanin. U prikolici je pronađeno 163.900 kutija cigareta bez nadzornih markica, a bile su namijenjene daljnjoj prodaji na ilegalnom tržištu zemalja Europske unije. Naime, velik je broj građana iz Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja, otišao raditi i živjeti u druge zemlje EU-a, no i tamo se gleda kako uštedjeti koji cent, pa postoji velika potražnja za švercanim cigaretama. Baš zbog toga se često i otkrivaju u pokušaju tranzita na to područje.


Borislav Leko, pročelnik Područnog carinskog ureda Osijek, rekao je kako su cigarete pronađene u originalnom pakiranju briketa od bukve te da će se na njih obračunati trošarina u visini od 3,55 milijuna kuna. Osumnjičeni 39-godišnjak je u utorak, uz kaznenu prijavu zbog izbjegavanja carinskog nadzora, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom mjerodavnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje. Vozač je ispitan i u Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, nakon čega je sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu predloženo određivanje istražnog zatvora protiv 39-godišnjaka zbog opasnosti od bijega, jer je riječ o državljaninu Bosne i Hercegovine.


Miroslav Matić, načelnik Postaje granične policije Stara Gradiška, naveo je kako ove godine na tom graničnom prijelazu bilježe porast broja zapljena droga, kao i raznih drugih roba. Samo u jednom slučaju, početkom veljače, carinici i policajci u automobilu 48-godišnjeg vozača iz Srbije pronašli su više od osam kilograma marihuane. Pas Dona otkrio je drogu, a nakon što je vozilo detaljno pretraženo, u preinačenom podu prtljažnika pronađeno je 14 paketa, a u sjedalu vozača tri paketa, u kojima je ukupno bilo 8817,29 grama marihuane.


Prema procjenama Europske komisije, godišnji gubitci prihoda EU-a u nenaplaćenim pristojbama na krijumčarene cigarete - originalne proizvode, nezakonito proizvedene cigarete i krivotvorene cigarete - iznose deset milijardi eura, od čega proračunu Europske unije pripada deset posto.


Velik broj slučajeva krijumčarenja cigareta i duhanskih proizvoda bude spriječen na graničnim prijelazima, a dio ih policija i carina otkrije unutar hrvatskog teritorija. Najčešće se radi o "lokalnim" prodavačima ilegalnog duhana, kojih ima u svim gradovima. Kako su legalne cigarete i duhanski proizvodi sve skuplji, velik broj građana okreće se crnom tržištu, gdje se isti proizvodi mogu kupiti za višestruko niže cijene.
USKOK je u siječnju pokrenuo istragu protiv 36 osoba koje su se bavile preprodajom duhana u Osijeku, Zagrebu i drugim gradovima, a neki od aktera i dalje su u istražnom zatvoru jer su osumnjičeni za zločinačko udruživanje. Tada je priopćeno kako su osobe obuhvaćene tim istraživanjem kupovale duhan po 45 kuna za kilogram. No krajnjim se kupcima prodaje za oko 200 kuna po kilogramu, ovisi o kojem se području radi.


Sandra Lacić
Istražni zatvor određen je 39-godišnjem vozaču kamiona iz Bosne i Hercegovine
ODUZET I KAMION
Kamion kojim su cigarete švercane također je privremeno oduzet. On je postao dijelom osiguranja naplate, jer je carinska uprava, nakon pronalaska i prebrojavanja cigareta, ispostavila račun za trošarinu od visokih 3,5 milijuna kuna. Kamion sasvim sigurno ne vrijedi toliko.
Možda ste propustili...

U CEHOVSKOJ ULICI U POŽEGI

Prijetio policajcu i vrijeđao ga

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

TRAGEDIJA KOD BELOMANASTIRSKOG PRIGRADSKOG NASELJA ŠUMARINA

Na gradilištu autoceste A5 poginuo radnik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi