Osijek
NEVJEROJATAN POTEZ

Bez prethodne najave zatvorili pješački most?!
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Osječane su ispred pješačkog mosta u utorak dočekale ograde te im je onemogućen prijelaz

U prijepodnevnim satima u utorak, bez prethodne najave i suprotno onome što je za naš list prije tjedan dana rekao pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prometnu i mjesnu samoupravu Grada Osijeka Siniša Gregoran, zbog obnove zatvorena je jedna od najfrekventnijih osječkih prometnica - pješački most.

Mnogi Osječani, vraćajući se s Kopike, ili pak iz šetnje lijevom obalom Drave, tako su "poljubili vrata" te se zbunjeni i ljuti, nakon što ih je ispred pješačkog mosta dočekala ograda s reklamom samoborske tvrtke MAR d.o.o., koja je jedan od izvođača radova, kućama vratiti mostom Dr. Franje Tuđmana. Podsjetimo, o dugoočekivanoj obnovi pješačkog mosta pisali smo u srijedu, 29. srpnja. Tada nam je Siniša Gregoran rekao da će ona početi nakon što se održi utrka Sunset Run 2020., prvi osječki noćni polumaraton, koji je na rasporedu 22. kolovoza, a čija trasa ide upravo preko pješačkog mosta. Samo nekoliko dana nakon toga s mosta su uklonjeni takozvani lokoti ljubavi, a onda i rasvjeta, međutim, i dalje bez bilo kakve najave nadležnih da će most uskoro biti zatvoren za promet.

Zbog čega gradska uprava nije našla načina građanima Osijeka najaviti zatvaranje jedne tako važne prometnice preko koje svakodnevno tisuće Osječana prelazi s desne na lijevu obalu Drave i obrnuto, Siniša Gregoran nije nam znao reći. "Most je vjerojatno zatvoren na dan ili dva zbog pripremnih radova, no više ću znati u ponedjeljak kada se vratim s godišnjeg odmora", rekao nam je u srijedu prijepodne pročelnik Gregoran.

Kako će se obnova odvijati i hoće li stanovnici Osijeka dobiti objašnjenje zbog čega je prešućena jedna ovako važna informacija ostaje vidjeti, no jedno je sigurno, nakon što su u vrijeme krize Osječanima uskratili kupanje na bazenima RC Copacabana zbog obnove za koju još uvijek nije izrađena projektna dokumentacija, zbog čega je o skorom početku radova iluzorno govoriti, gradska je uprava sada usred kupališne sezone zatvorila i jedan od najfrekventnijih pravaca prema najpopularnijem kupalištu na Dravi, i to bez prethodne obavijesti. Da su građani izuzetno razočarani takvim ponašanjem gradske uprave potvrđuje i poruka našeg čitatelja Zdravka Kovačevića koja nam je u utorak stigla u redakciju: "Poštovani, kao ogorčeni građanin, konsterniran zatvaranjem pješačkog mosta za cjelokupni promet danas oko 11 sati, postavljam pitanje zašto javnost o tome nije obaviještena. Rečeno je da će zatvaranje biti 22. kolovoza 2020. Mnogi ljubitelji Drave i stanovnici obližnjih naselja nisu mogli do svojih domova kraćim uobičajenim putem".
Ivan Alilović
apsurd
JEDNO GOVORE, DRUGO RADE
OBNOVA MOSTA BIT ĆE U TRI ETAPE
Podsjetimo, obnova pješačkog mosta Osječane će koštati nešto više od 16 milijuna kuna. Trebala bi potrajati tri godine, a izvodit će se u tri faze. Potrebno je izvesti potpunu zamjenu gornjih priključnih elemenata (hvataljke za koje su pričvršćene vješaljke - čelična užad, ukupno 102 komada), zamjenu sto metara vješaljki, antikorozivnu zaštitu, čišćenje i uređenje te antikorozivnu zaštitu pilona, sanaciju upornjaka. Hodna površina ima 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom koji je prethodno potrebno potpuno ukloniti i očistiti betonske ploče. Predviđena je sanacija 45 ploča, a pet je potrebno zamijeniti. Predviđena je i zamjena oštećene armature, nakon čega i zaštitno premazivanje, a radovi uključuju i obnovu pješačkih ograda.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike