Mozaik
SANJA HAJDUKOVIĆ PJEVAČICA TAMBURAŠKE GLAZBE IZ ĐAKOVA

Mi Slavonci smo prejaki, ni
korona nam ne može ništa
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Na krizmi sam se zarazila od jedne časne sestre, srećom, bez većih posljedica

Sanja Hajduković iz Đakova, Slavonka je u duši i srcu, žena kojoj su glazba i tambura zrak koji diše. Na hrvatskoj tamburaškoj glazbenoj sceni punih je 18 godina, dakle postala je glazbeno punoljetna, a kroz taj niz godina oduševljava nastupima na svim tamburaškim festivalima.

Tamburaška publika ponajbolje ju pamti po djevojačkom prezimenu Živković i dueta koje je izvodila sa svojom sestrom Tanjom, a poznati su i njeni roditelji uz koje je odrasla s tamburom. Otac Marko, poznati je član legendarnih Slavonskih lola, a majka Mara poznata je po organizaciji brojnih humanitarnih i memorijalnih koncerata. Danas je Sanja majka troje djece, troje školaraca, ali tambure joj nikad dosta. Uhvatili smo malo njezina vremena koje je rado podijelila s nama te otvorila dušu, a otkrila nam je i nešto što nismo znali.

Vi ste prepoznatljiva sudionica svih tamburaških festivala u Slavoniji te manifestacija. Kako je na vas utjecalo ovo vrijeme bez publike, bez zvuka tamburice uživo?

- Kod mene nikada ne manjka zvuka tamburice, jer su tata i muž tamburaši, pa malo-malo zasviramo i zapjevamo za svoju dušu. Jedino što mi fali to su nastupi uživo s mojim bendom (TS Slavonski vez) pred publikom. Nadam se da će uskoro sve ovo završiti, pa da kao nekad uživamo u svojim gažicama. To je ono što najviše nedostaje, ali ne damo se.

Kada spominjemo festivale i manifestacije, požeškog festivala ipak će najvjerojatnije biti, snimanje serijala Lijepom Našom također bi trebalo biti nastavljeno, čim to budu dozvolile epidemiološke prilike. Nekako se sve ipak vraća u "novu normalu". Što je sve pred vama, postoje li već neki planovi?

- Imam nekakve planove za ovu godinu, evo, baš je u pripremi nova pjesma za požeški festival, snimiti i spot za istu pjesmu. Trebala sam nastupiti na Đakovačkim vezovima koji su, nažalost, zbog ove nesretne korone otkazani, ali veselim se i željno očekujem nastup iduće godine. Ali i da su bili, ja ne bih nastupila, jer je, nažalost, i mene ta korona uhvatila. Naime, bila sam kuma na krizmi, pa sam se zarazila od jedne časne sestre. Srećom, bez većih posljedica, malo mučnine i bolova u leđima, i to je to. Prošlo je, a to je najvažnije, ali morala sam otkazati snimanje i za Požeški festival. Ipak do kraja godine imam još planova, ali polako, vrijeme će pokazati svoje, jer mi Slavonci smo prejaki, ni korona nam ne može ništa.

Prisjetimo se malo one odlične suradnje na pjesmi ‘‘Dosta mi je prijo draga‘‘. I vaša djeca su se pojavila u tom spotu...

- Pjesma mi se na prvu svidjela, jer vjerno opisuje ovu situaciju s koronom, a na tako jedan šaljiv način. Jako je melodična i lako pamtljiva, ostaje u glavi. Evo, ja sam baš dobila takav tekst o djeci i školi na daljinu, a imam tri đaka. Moja djeca, Eva, Ana i Fabijan, sudjeluju u spotu, snimili smo kod nas u kuhinji, samo nam je moj muž Ivan falio, ali bio je spriječen. Prezadovoljna sam kako je ispalo i moja dječica su to vrhunski odradili.

Kao rođenoj Đakovčanki, grada koji diše tamburu, od malena vam je tamburica u srcu. Kako vi gledate danas na tamburicu na hrvatskoj glazbenoj sceni?

- Jako teško pitanje. Muči mene dosta toga. Ima toliko divnih tamburaških pjesma, a rijetki su ti mediji koji ih puštaju i promoviraju. Dobrih tamburaša ima, koji rade snimaju pjesme, spotove... Evo, ja vjerujem u bolje sutra, i da stižu bolja vremena za nas tamburaše, jer tamburica to itekako zaslužuje.

Početkom ove godine izišao je vaš prekrasan valcer ‘‘Slavonija u srcu mom‘‘, sa znakovitom porukom: ‘‘Ostajem tu, tu mi je dom‘‘. Sjajna poruka svim Slavoncima. Sprema li se i nešto novo?

- To je trebala biti zajednička pjesma, kao band aid u kojoj su trebali pjevati čika Darko iz Lola, Šima, Vera Svoboda, i drugi, no, oni su svi odustali. Tako je mene autor pjesme Iva Plivelić pitao hoću li sama to snimiti i, eto, odradili smo to na moje neizrecivo zadovoljstvo. Da, govori o ostanku u Slavoniji, i zato mi se posebno i svidjela, jer ja sam upravo to: Slavonka koji voli svoje i želi tu ostati. Ove godine nas je korona malo usporila, imam neke planove kao što sam rekla, nova pjesma je tu u pripremi, možda konačno ove godine i izdam taj CD koji obećajem već nekoliko godina. Pjesama se dosta nakupilo.

Vladimir Grgurić
možda
IZDAM TAJ

ALBUM KOJI

OBEĆAJEM
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike