Kultura
MUZEJSKA ZBIRKA SELI SE NA DRUGU LOKACIJU

Bogata povijest Orahovice bit će primjereno zaštićena
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Postav je bio izložen u staroj kuriji Mihalović, na kojoj su počeli radovi

Bogata povijest Orahovice svakim novim danom sve više otkriva svoje stranice. Najvredniji eksponat ovoga kraja, a slobodno se može reći i ovoga dijela Hrvatske, svakako je srednjovjekovna utvrda Ružica Grad. Do sada jedinim arheološkim istraživanjem najočuvanije srednjovjekovne utvrde u Hrvatskoj pronađeni su vrijedni eksponati.


Ti predmeti, odnosno sačuvani arheološki materijal s lokacije Ružice grada, uredno su razvrstani, složeni i kataloški obrađeni. Kao stalni postav izvrsno su prezentirani u obliku specifične i zasebne muzejske zbirke koju su koncipirali i postavili kustosi Muzeja Slavonije iz Osijeka, kreiravši ga kao suvremenu i dinamičnu ekspoziciju (izlaganje). Postav je bio izložen u staroj kuriji Mihalović i bio je ponos svoga grada. No, zgrada kurije ustupljena je na korištenje Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek za uređenje Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti. Prvi radovi su u tijeku, pa je tako i postav eksponata, za sada, adekvatno pokriven. Grad Orahovica adekvatno će se pobrinuti za postav, pa je tako dogovoreno s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Konzervatorskim odjelom Požega da eksponate zaštiti u odgovarajuće kutije do ponovnog postavljanja na novoj lokaciji u Orahovici.


- Naravno da smo učinili sve kako bismo maksimalno zaštitili ove vrijedne pronalaske i već sad radimo na osiguravanju nove lokacije za buduću muzejsku zbirku. Malo se koji grad može pohvaliti ovakvim povijesnim bogatstvom, i zato ćemo dati sve od sebe, iskoristiti sve mogućnosti kako bi zbirka dobila svoje zasluženo i dostojno mjesto - rekla je gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin. Dakle, za sada svi ljubitelji povijesti i srednjeg vijeka do daljnjega neće moći vidjeti ove vrijedne i prekrasne artefakte Ružice Grada, a prema saznanjima jednom kada se ponovno postavi bit će još bogatiji i ljepši, a istinski dodatak cijeloj priči je i novo arheološko istraživanje Ružice Grada koje se uskoro očekuje, jer Park prirode Papuk dobio je 150.000 kuna od Ministarstva kulture za arheološka istraživanja dvorske kapele i sakristije Ružice Grada.


- S obzirom na cjelokupno stanje kulturnog dobra planira se višegodišnje istraživanje, obnova, sanacija, djelomična rekonstrukcija, revitalizacija lokaliteta te stavljanje u funkciju nekih dijelova grada. Krajnji cilj je zaustaviti rapidno propadanje, završiti arheološka istraživanja, osmisliti održivi program obnove kompleksa, građevinski sanirati najugroženije dijelove i pripremiti dokumentaciju za njezinu trajnu prezentaciju kao slojevite povijesne arhitekture, uz sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju kulturnog turizma - kaže ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.


Ovome svakako treba dodati i najnoviju informaciju oko arheološkog istraživanja kurije Hercegovac koja je prema pronalascima definitivno bila dio toga vlastelinstva.
- Arheološka istraživanja ovoga lokaliteta vrše se od 2017., i cilj nam je, kad za nekoliko godina sve završimo, sve pronađene eksponate dati za postav muzejskog prostora isključivo u Orahovici. Bilo bi odlično kad bi to bilo blisko povezano s postavom pronalazaka s Ružice Grada, tako da dobijemo potpunu zajedničku sliku ovog vrijednog povijesnog i arheološkog lokaliteta - rekao je voditelj arheoloških istraživanja na kuriji Hercegovac Andrej Janeš iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. 
      
Vladimir Grgurić
uskoro
POČINJE NOVO

ARHEOLOŠKO

ISTRAŽIVANJE
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike