Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI

Oprezno na suncu tijekom ljetnih vrućina
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Psi iznimno teško podnose visoke temperature, naročito pasmine kraće njuške, ili deblji ljubimci

Psi i mačke nemaju žlijezde znojnice raspoređene po tijelu te se znoje samo preko malog dijela površine na njušci i šapama. Najbolji i najefikasniji „air condition“ za pse je preko isplaženog jezika i kroz dahtanje.


Inače, psi pripadaju grupi životinja koje iznimno teško podnose visoke temperature, naročito pasmine bernandinci, newfaundleri, bokseri, aljaški malamuti, mastifi, chau-chau, shi-tzu te psi tamnog krzna, i oni malo deblji, „popunjeniji“.

Svježa voda

Sve životinje traže hlad, lijegaju na hladne površine, slabije jedu i često piju vodu. Moramo biti jako oprezni te svojim kućnim ljubimcima osigurati dovoljno hladovine i svježe vode za piće, jer dugotrajno izlaganje suncu i boravak u toplim, zatvorenim prostorijama za njih mogu završiti kobno. Dakle, za šetnju sa psima ljeti treba odabrati rane jutarnje sate i kasnije večernje, a izbjegavati podnevne šetnje, trčanje uz bicikl, neke naporne igre. Dobro je i korisno pse osvježiti vodom: polijevati ih, tuširati, močiti po glavi i šapama. Posebnu pozornost treba pokloniti štenadi i mačićima, da ne bi zaspali na „otvorenom“ suncu!


Ako s kućnim ljubimcem morate na dalji put u automobilu, preporučamo da krenete noću, a u tijeku putovanja stanete nekoliko puta kako bi prošetali svog kućnog ljubimca i napojili ga vodom. Nikako ne ostavljajte svog ljubimca u automobilu zato da biste časkom obavili neki posao, jer to može biti pogubno za njega ili nju. Čak ni malo otvoren prozor nije nikakvo jamstvo da ste životinju ostavili u dobrim uvjetima, nego, naprotiv, u uvjetima ugrijane konzerve na asfaltu.


Kada je životinja izravno izložena suncu, dolazi do zagrijavanja mozga i moždanih ovojnica te do njihove upale - a to je sunčanica. Kada se zbog visoke vanjske temperature i sparine prekomjerno zagrije cijelo tijelo, dolazi do toplinskog udara ili omarice. Kada temperatura tijela kod domaćih životinja prijeđe 40 Celzijevih stupnjeva, nastaje kritično stanje.
Toplinski udar

Stanje nastupa naglo, reakcija je burna i brza te često smrt psa ili mačke nastupi tako brzo da se vlasnici i ne snađu, a kamoli da stignu pružiti ili potražiti prvu pomoć. Krvni tlak se naglo snižava, dolazi do kolapsa srca i dišnih puteva, zbog kojih se oštećuje centralni živčani sustav i otkazuju sve vitalne funkcije. Javlja se drhtavica, visoka temperatura od 42 do 45 stupnjeva, trzanje mišića, povraćanje, proljev, teturavost, opća klonulost. Vidljive sluznice su blijede ili ružičaste, jezik i usne su plavi. Bilo je ubrzano. Životinji treba pomoći tako da se smjesti u hladniju prostoriju, pod glavu staviti jastuk, polegnuti životinju na bok i izvući jezik iz usta. Treba je lagano polijevati hladnom vodom, ali ne pretjerati da ne bi izazvali kontraučinak pothlađivanja. Također, psa ili mačku treba napojiti vodom te češće ponuditi da sami piju. Tjelesnu temperaturu moramo mjeriti svakih pet minuta, dok se ne spusti na normalnu koja za pse i mačke iznosi 38 do 39 stupnjeva. No, nakon pružene prve pomoći, treba hitno donijeti životinju u veterinarsku ambulantu. Prognoza ozdravljenja kod sunčanice je povoljna, ali uz adekvatno liječenje. Međutim, kod toplinskog udara je lošija, i smrt kućnog ljubimca nastupa odmah, odnosno najduže za tri dana. (Veterinarska ambulanta "Fury")
Marga DOMES ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med
Nikako ne ostavljajte ljubimca u automobilu zato da biste časkom obavili neki posao, jer to može završiti pogubno
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna