Novosti
PROMET NA HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Za udarni vikend 25 % manje vozila
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.

Protekli vikend, a koji u ljetnoj sezoni inače slovi za udarni turistički vikend, na svim autocestama u Hrvatskoj - i onima u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o. i onima tvrtke Autocesta Rijeka - Zagreb d.d., zbog epidemije koronavirusa, koja je izazvala i smanjenje turističkog prometa zbog brojnih restrikcija vezanih uz putovanja, imao je 25 posto manji promet vozila i 30 posto manje naplaćene cestarine nego isti vikend prošle godine.

Prema podatcima Hrvatskih autocesta, tijekom vikenda od 31. srpnja do 2. kolovoza na svim autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a zabilježen je promet od 681.317 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 36,97 milijuna kuna bez PDV-a, a u istom vikendu prošle godine promet je bio 907.800 vozila i naplaćena cestarina od 52,82 milijuna kuna kuna bez PDV-a.

Na autocesti A5, Beli Manastir - Osijek - Svilaj, a koja još uvijek nije u punom profilu, udarni turistički vikend zabilježio je promet od 7234 vozila, a naplaćena je cestarina od 542.000 kuna. U odnosu prema istom vikendu prošle godine promet je na autocesti Slavonika manji 26 posto, a naplaćena cestarina manja je 21 posto.

"Na autocesti A5 od početka godine do sada zabilježen je promet od 397.552 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 29,24 milijuna kuna. U odnosu prema istom razdoblju prošle godine promet vozila i naplaćena cestarina manji su 23 posto", dodaju u Hrvatskim autocestama. Ipak, najveći pad prometa na hrvatskim autocestama ove je godine bio u travnju, u drugom mjesecu brojnih i rigoroznih mjera usmjerenih zaustavljanju širenja koronavirusa, prije svega zabrane kretanja izvan županija bez propusnica. Tada je promet na autocestama pao za čak 75 posto, a prihodi od cestarine za 71 posto. Usporedbe radi, pad prometa na autocestama u Austriji bio je tada 80 posto, a u Velikoj Britaniji tada se bio spustio na razinu prometa iz daleke 1955. godine.

U Hrvatskim autocestama ipak dodaju da, s obzirom na situaciju zbog epidemije COVID-19, podatci pokazuju kako se promet na autocestama povećava. Tomu u prilog govore i najave kako bi u kolovozu Hrvatska mogla dosegnuti i do 60 posto prošlogodišnjeg broja turista i noćenja, što je puno bolje od pesimističnih najava iz svibnja.

Podsjetimo kako je i dalje na snazi odluka Uprave HAC-a da zbog epidemije koronavirusa ovoga ljeta nema sezonskog podizanja cestarine od 10 posto, a koja se inače vozačima naplaćuje od 15. lipnja do 15. rujna. S.Župan
MALI RAST
Broj vozila na cestama ipak iz tjedna u tjedan raste. Naime, u vrijeme vikenda od 24. do 26. srpnja na svim autocestama u Hrvatskoj zabilježen je promet od 610.557 vozila i naplaćena cestarina od 33,1 milijun kuna bez PDV-a, što je bilo 30 posto manje vozila i 34 posto manje naplaćene cestarine nego u usporedivom vikendu 2019. godine.
Možda ste propustili...

MINISTAR OBEĆAO POTEZ KOJI ĆE POMOĆI TRŽIŠTU

Ukidanje poreza na promet nekretnina do kraja mandata

ISPUNJENE PRETPOSTAVKE ZA AKTIVIRANJE INSTRUMENTA SURE

Za spas radnih mjesta 100 milijardi eura