Osijek
SIMBOL GRADA OSTAO BEZ SVOJIH PREPOZNATLJIVIH OBILJEŽJA

Uoči skorašnje obnove s pješačkog mosta uklonjeni lokoti ljubavi i rasvjeta
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.

Uoči velike obnove osječkog pješačkog mosta, koja će uslijediti nakon što završi Sunset Run 2020., prvi osječki noćni polumaraton, koji se održava 22. kolovoza, s čeličnih sajli nejprepoznatljivijeg simbola grada na Dravi u petak su uklonjeni lokoti kojima ljubavni parovi simbolično zaključavaju svoju ljubav kako ju nitko i ništa ne bi moglo prekinuti.

Nabacani na nekoliko hrpica, pokidani lokoti s imenima ljubavnika nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a uz razočaravajuće čuli su se i duhoviti komentari, poput onog da bi u sljedećem razdoblju pune ruke posla mogli imati djelatnici Centra za socijalnu skrb koji rade na brakovima. No, šalu nastranu, ovaj nepopularan potez bio je neizbježan, baš kao i uklanjanje rasvjete koje je uslijedilo tijekom vikenda, kako bi mogla početi dugoočekivana obnova osječkog 40-godišnjaka.

Kako smo nedavno pisali, projekt obnove obuhvaća pripremne radove, radove na armiranobetonskoj konstrukciji, čeličnoj konstrukciji, na upornjacima, kao i ostale radove. Potrebno je izvesti potpunu zamjenu gornjih priključnih elemenata (hvataljke za koje su pričvršćene vješaljke - čelična užad, ukupno 102 komada), zamjenu sto metara vješaljki, antikorozivnu zaštitu, čišćenje i uređenje te antikorozivnu zaštitu pilona, sanaciju upornjaka. Hodna površina ima 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom koji je prethodno potrebno potpuno ukloniti i očistiti betonske ploče. Predviđena je sanacija 45 ploča, a pet je potrebno potpuno zamijeniti. Predviđena je i zamjena oštećene armature, nakon čega i zaštitno premazivanje, a radovi uključuju i obnovu pješačkih ograda.

Ukupno će sanacija pješačkog mosta stajati 13.066.910 kn (16.333.637,50 kn s PDV-om). Radovi u prvoj fazi (čelična konstrukcija) stajat će 3.018.900 kn (bez PDV-a), a predviđeno je da traju 90 dana. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike