Novosti
OSJEČKO BARANJSKA ŽUPANIJA

Dvije novooboljele osobe, vjernici pozvani na odgovorno ponašanje za blagdan
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.

 

Tijekom nedjelje u KBC-u Osijek testirano je 88 osoba od kojih je dvoje bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba ima prebivalište na području Ispostave Osijek, a druga na području Ispostave Beli Manastir, stoji u današnjem priopćenju Stožera civilne taštite OBŽ.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je jedna na respiratoru. Važno je napomenuti kako je KBC Osijek respiracijski centar za svih pet slavonskih županija te se na liječenju nalaze osobe iz Osječko-baranjske, ali i drugih županija. U nedjelju je preminula jedna osoba pozitivna na koronavirus, 1934. godište, a imala je značajne komorbiditete.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije do ponedjeljka su na našem području 504 osobe izliječene od koronavirusa, a trenutno je aktivnih 75.

U samoizolaciji se nalazi 228 osoba.

Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije kod šest osoba i nije utvrdila niti jedno kršenje mjere samoizolacije.

Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su tijekom vikenda 48 nadzora, većinu od njih, čak 34, u noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima. Na sedam mjesta su utvrdili nepravilnosti i izdali upozorenje.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na prošloj je sjednici donio Zaključak koji je uputio Nadbiskupiji uoči obilježavanja svetkovine Velike Gospe i okupljanja vjernika u tri svetišta na području Osječko-baranjske županije. U dopisu kojim Stožer apelira da se strogo vodi računa o provedbi protuepidemijskih odluka Nacionalnog stožera Republike Hrvatske i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u svetištima u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu nadalje stoji:

„Obzirom da još uvijek traje epidemija korona virusa te da nadležne institucije kontinuirano ulažu veliki trud i napore radi sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19, apeliramo da imate u vidu nadolazeći blagdan velike Gospe povodom kojeg se očekuje okupljanje velikog broja vjernika te da se navedeni događaj obilježi odgovorno i savjesno, kako nalaže trenutna epidemiološka situacija.

Molimo vas da svojim autoritetom i ugledom uputite svoje župnike i građane da se, svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti epidemije, svi sudionici moraju ponašati odgovorno za zdravlje i živote okupljenih vjernika i drugih građana.
Posebice vas upućujemo da strogo vodite računa o pridržavanju i provedbi Odluke o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 („Narodne novine“ broj 80/20.), kao i uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje vam dostavljamo u prilogu“.

Dopis je također upućen na adrese župnih ureda u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu. I.A.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike