Novosti
REAKCIJE NA MILOŠEVIĆEVU GESTU

Ajduković: Miloševićev odlazak u Knin izraz je zdravog razuma
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević objavio je da u Knin na obljetnicu Oluje ide kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske svjestan opterećenja ratnog nasljeđa, jer smatra da je došao trenutak da se prestane s mržnjom i počne graditi kultura mira.

Milošević je na Facebooku, između ostaloga, naveo kako Oluja nije samo vojno-redarstvena akcija, nego i golema kolektivna trauma. Za Hrvate ona je simbol početka dugo žuđenog mira i prestanka okupacije, za Srbe je ona trauma početka novog egzodusa, stradanja, straha, neizvjesnosti i nemogućnosti povratka u svoje domove. Svjestan je, kaže, da njegov dolazak u Knin neće kod većine promijeniti dva različita pogleda na Oluju, ali voljan je prihvatiti svaku gestu koje ide prema tome da zajedničkom tolerancijom i poštivanjem sami sebe potvrdimo kao demokratsko društvo koje može ostvariti suživot i prosperitet.

Odlazak Borisa Miloševića u Knin pogrešnim je ocijenio Demokratski savez Srba, jedna od političkih stranaka Srba u Hrvatskoj.

Predsjednik DSS-a Srđan Milaković, inače dogradonačelnik Vukovara, oštro je kritizirao i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Ovim se stavovima suprotstavio vukovarski odvjetnik Jovan Ajduković, koji je 2005. kao zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, bio na Ovčari i na Memorijalnom groblju kao član županijske delegacije, a na Memorijalnom groblju bio je svih godina svoga mandata u raznim prigodama polaganja vijenaca. Za to mu, kaže, nitko od Srba nije prigovorio, a u to vrijeme bio je i potpredsjednik SDSS-a. "Iako nisam imao namjeru bilo što komentirati u tom smjeru, za Glas Slavonije iznijet ću svoje razmišljanje. Odlazak Borisa Miloševića na obilježavanje akcije Oluja odlazak je legalno izabranog potpredsjednika Vlade RH i odluka tijela SDSS-a, kao dijela službenog protokola. U toj činjenici ne smije biti ni ponosa ni prkosa, nego izraz zdravog razuma ispred svake emocije. Jasno je da Boris Milošević ne predstavlja samo sebe, nego srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj. Oluja nije za Srbe, ma gdje se nalazili, nečije osobno traumatično iskustvo, ali jest gorko iskustvo strategije tzv. humanog preseljenja. Nakon višegodišnjeg južnog vjetra iz Beograda, stigao je olujni odgovor iz Zagreba. Sve to zajedno predstavlja upravo danas Boris Milošević. Nije lako, ali planinu će pomaknuti onaj tko počne pomicati kamenje, mudra je narodna izreka", kaže Ajduković. M.Flego
DRUŠTVO TEMELJENO NA KULTURI MIRA
Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da će uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda i predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovati u obilježavanju stradanja srpskih civila u selu Grubori, za vrijeme Oluje. Vezano uz dolazak predstavnika srpske manjine u Knin na obljetnicu Oluje, Pupovac je rekao da je “taj teret preuzeo Boris Milošević kao član Vlade”. U ovom trenutku, istaknuo je, najvažnije je da svi shvate, i Hrvati i Srbi, da nitko u Knin ne ide da bi još jedanput nekome nanio bol, da bi legitimirao bilo čije stradanje. “Milošević ide tamo s mnogo većim i značajnijim ciljem, a to je da se počnu poštivati žrtve i jednih i drugih, i da se okrenemo stvaranju društva koje će biti temeljeno na istinskoj kulturi mira”, kazao je.
Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

Najčitanije iz rubrike