Novosti
SPORAN POSAO U VUKOVARU

Vukovarska ada:
Odlazak na kupanje bez
epidemioloških mjera?!
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Prijevoz povjeren tvrtki osnovanoj krajem lipnja * Prijašnji je prijevoznik razočaran inzistiranjem Grada da se manifestacija održi

Kupališna je sezona na Vukovarskoj adi počela je 17. srpnja, no samo tjedan ranije bilo je neizvjesno hoće li organiziranoga prijevoza uopće biti.



Povećan iznos

Naime, Grad Vukovar 27. svibnja raspisao je natječaj i za sufinanciranje provedbe manifestacije "Ljeto na Vukovarskoj adi 2020." osigurao 150 tisuća kuna. Boljim poznavateljima troškova prijevoza proteklih godina bilo je jasno kako taj iznos neće biti dostatan, a isto su naveli i iz vukovarske Športsko-ribolovne udruge Dunav koja više od desetljeća organizira prijevoz kupača na omiljeno izletište Vukovaraca.


Odlukom gradonačelnika Ivana Penave 10. lipnja došlo je do izmjena u natječaju, pa je iznos povećan na 250 tisuća kuna. Upravo je toliko Grad i proteklih godina izdvajao za ovu manifestaciju. Međutim, ŠRU Dunav nije se ni nakon povećanja sredstava javio na natječaj, pojašnjavajući kako nisu u mogućnosti ispoštovati epidemiološke zahtjeve Zavoda za javno zdravstvo.


"U to je vrijeme došlo do povećanja broja oboljelih na istoku Hrvatske i zatražili smo od epidemiologa točne upute na koji bismo način mogli prevoziti građane ako se na natječaj javimo. U pisanom je odgovoru stajalo kako bi putnici u plovilima morali sjediti najmanje na metar i pol razmaka, imati prsluke za spašavanje te da bi sve druge predmete morali nakon svake uporabe dezinficirati, a svim putnicima uzeti podatke kako bi ih se naknadno moglo kontaktirati, ako se ispostavi da su tijekom puta bili u kontaktu sa zaraženom osobom", rekao nam je Alen Bainrauch, predsjednik ŠRU-a Dunav, dodajući kako udruga tim zahtjevima nije mogla udovoljiti, pa su odlučili kako je zdravlje građana važnije od kupanja na adi.


Penava je 9. srpnja izjavio kako Grad traži alternativna rješenja i vjerojatno će raspisati pozivni natječaj prema nekoliko tvrtki koje bi mogle organizirati prijevoz građana. Koje će tvrtke dobiti poziv nije precizirao, ali sedam dana kasnije na Facebook stranici "Vukovarska ada" objavljeno je kako "prijevoz počinje sutra, i da će u novim čamcima prijevoz besplatno obavljati iskusni vozači", uz upozorenje kako su "prijevoz, boravak i aktivnosti na adi na vlastitu odgovornost". Ubrzo se doznalo kako je posao vrijedan 250 tisuća kuna povjeren tvrtki "Opcija B", čiji je osnivač i vlasnik Ninoslav Potlimbrzović. Tvrtka je osnovana koncem lipnja i bavi se iznajmljivanjem i davanjem u zakup plovnih prijevoznih sredstava. "Desetak članova udruge Dunav, koji su prethodnih godina sudjelovali u prijevozu, od toga su posla imali prihod. Očito je unutar udruge došlo do raskola, oni su osnovali tvrtku i javili se na poziv Grada. Nismo imali alternativu, osim ostati bez prijevoza. Priča kako sam posao namjestio prijatelju Potlimbrzoviću smiješna je, jer sam i s Bainrauchom išao u osnovnu školu", naveo je Penava.
Osobna odgovornost

Bainrauch nam je potvrdio kako građane na adu prevoze članovi ŠRU-a Dunav koji su potpisali ugovor o djelu s drugom tvrtkom, no problem vidi u tomu što primjene epidemioloških mjera nema. "Razočaran sam i postupcima moga prijatelja Penave, a nejasno mi je i zašto je dogradonačelnik Marijan Pavliček, koji je i načelnik vukovarskog Stožera civilne zaštite, inzistirao na provedbi manifestacije. Kažu da je to tradicija. Jest, ali tradicija su i Olimpijske igre, pa su odgođene", poručio je.

U nedjelju smo provjerili na koji se način prijevoz obavlja i vidljivo je kako razmaka među putnicima u plovilima nema, kao ni dezinfekcije, dok su na obali postavljeni prsluci za spašavanje, ali ih gotovo nitko ne koristi. Očito je na djelu primjena pravila da građani prijevoz koriste na vlastitu odgovornost, a otvoreno je pitanje u koga bi se u slučaju bilo kakvih problema upiralo prstom.


Dragana Korpoš
BEZ TOALETA ZA POSJETITELJE
Na jedini toalet priključen je agregat ŠRU Dunav i nije otvoren za uporabu, pa su posjetitelji ade prinuđeni tražiti druga rješenja. “Prema našem statutu ne možemo ništa iznajmiti ili dati ako treća strana od toga ima korist. Isto se odnosi i na čamce. Kada nisam popustio pod pritiskom Grada da pokrenemo agregat i ustupimo drugima ključeve toaleta, našli smo se na udaru. Prije nekoliko dana dobio sam dopis da svu pokretnu imovinu udruge moramo maknuti s ade, uključujući i klupe i stolove koje posjetitelji i sada mogu koristiti”, rekao je Bainrauch.
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

Najčitanije iz rubrike