Novosti
KAJTAZI I BANDIĆ OTVORILI U UŠTICI

Romski memorijalni centar kod Jasenovca
Objavljeno 2. kolovoza, 2020.
U povodu obilježavanja međunarodnog Dana sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu - Samudaripen, u Uštici, nedaleko od Jasenovca, u nedjelju je otvoren Romski memorijalni centar, a saborski zastupnik te manije Veljko Kajtazi rekao je kako se nada da će ovaj centar postati mjesto okupljanja, a ne mjesto prijepora.

Memorijalni centar Uštica otvorili su saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kajtazi je, govoreći na otvaranju ovoga centra, podsjetio je da je na današnji dan 1944. u Auschwitzu uništena posljednja skupina Roma te se na taj dan komemorira svim romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu. "Na ovom mjestu odajemo počast žrtvama ustaškog režima, prisjećajući se svih romskih i neromskih žrtava iz tog režima", rekao je Kajtazi te izrazio nadu da će Romski memorijalni centar Uštica postati mjesto okupljanja, a ne prijepora. Mi ćemo se sigurno potruditi da tako bude te se nadam da će nas i drugi u tome slijediti, dodao je. Romi su na prostoru Uštice bili izloženi iživljavanju, pljački i genocidu, no transgeneracijsku bojazan, nepovjerenje i socijalnu isključenost Romi do dandanas osjećaju. Ovo je zato iznimno važna poruka prema Romima i siguran sam da će ovaj projekt biti temelj za rješavanje i brojnih drugih problema koje do danas nismo uspjeli riješiti, rekao je Kajtazi.H
Groblje s 21 masovnom grobnicom
Nakon svečanog otvorenja održan je i tradicionalni komemorativni program. Pročitana su neka od imena Romkinja i Roma ubijenih i pokopanih u Uštici. Na komemoraciji su bili i predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, paroh Dragan Antonić, velečasni Pejo Oršolić i efendija Alen Crnkić. Romski memorijalni centar Uštica u istoimenom je selu, nadomak Jasenovca, i jedna je od lokacija na kojoj su ubijani Romi deportirani u koncentracijski logor Jasenovac. U sklopu Memorijalnog centra nalazi se romsko groblje s 21 masovnom grobnicom.
Najčitanije iz rubrike