Sport
OSJEČANI DOBRI U NAJČUDNIJOJ SEZONI PRVE HNL

Dva lica bijelo-plavih: Eksplozija nakon stanke ipak nije okrunjena rezultatima za povijest
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Bila je to sezona u kojoj je Osijek u prvenstvu i Kupu ostao na korak do pamtljivih rezultata

Vezani članci

PROŠLE SEZONE BILO JE PROMJENA U GRADSKOM VRTU

Potresi su bili odlasci Ivana Meštrovića i Dine Skendera

KAKO SU IGRALI IGRAČI NK OSIJEK U PROŠLOJ SEZONI

Neki ugodno iznenadili, od nekih se očekivalo više

Sezona koja je iza nogometaša Osijeka bila je po mnogočemu neuobičajena. Trajala je više od godinu dana zbog toga jer je tri mjeseca (od ožujka do posljednjeg dana svibnja) bila prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Bijelo-plavi su tijekom prvenstva pokazali dva lica, a u oba su domaća natjecanja ostali pred vratima velikih uspjeha.

U prvenstvu su do posljednjeg kola bili u borbi za osvajanje drugog mjesta i plasmana u kvalifikacije Lige prvaka, a u hrvatskom Kupu eliminirani su u polufinalu od Rijeke u utakmici koja je po mnogočemu bila kontroverzna. Tako je na kraju sezona rezultatski ispala uobičajena kada su u pitanju posljednje četiri godine. Osječani su treći put završili kao četvrti, što im je bilo dovoljno za četvrti uzastopni izlazak na europsku scenu. No, ostat će spoznaja kako su propustili veliku priliku ostvariti najbolji plasman u klupskoj povijesti.

Ćudljiva jesen
U prvom dijelu sezone Osječani su igrali vrlo promjenjivo. U Gradskom vrtu bili su nepobjedivi, ali su na gostovanjima redali slabe rezultate. Momčad koja ima ambiciju boriti se za sam vrh tablice ne može ju ostvariti ako s osam gostovanja, koliko su bijelo-plavi imali u tom dijelu sezone, donese samo sedam bodova. Poseban problem bile su utakmice s momčadima iz donjeg dijela tablice, jer bijelo-plavi nisu kao gosti uspjeli pobijediti ni jednu od tri momčadi koje su zauzimale posljednja tri mjesta. Izgubljene bodove protiv momčadi tog tipa kasnije je bilo teško nadoknaditi i vrlo vjerojatno je baš taj detalj na kraju presudio u utrci za drugo mjesto. Uostalom, negdje na sredini jesenskog dijela sezone došlo je i do trenerske smjene kada je Ivica Kulešević postao treći trener na klupi nakon što su u klub ušli mađarski investitori. Njegov prethodnik Dino Skender na klupi se zadržao tek pola godine. Ipak, jesen je Osijek završio kao četvrti sa samo dva boda manje od tada drugoplasiranog Hajduka. U takvoj poziciji ostao je i zbog niza pozitivnih rezultata na svom terenu jer je na njemu odigrao 11 utakmica. Osim tih problema na gostovanjima, prvi dio sezone obilježile su i ozljede ključnih igrača, pa su tako veći dio jeseni propustili Petar Bočkaj i Vedran Jugović. Ni Kulešević, a ni prije njega Skender, zbog toga nikako nisu mogli složiti momčad od najjačih igračkih aduta koje su posjedovali, pa i u tome treba tražiti razloge promjenjivih igara u tom dijelu sezone. Dolaskom Kuleševića na kormilo, Osječani su zaigrali efikasnije, ali je Kulešević cijelo vrijeme govorio o tome kako se mora smanjiti broj primljenih pogodaka.

Sjajni nakon stanke
Proljetni dio sezone donio je drukčije, bolje lice, a to se posebno odnosi na razdoblje nakon koronastanke. Do nje u tih mjesec dana Osječani nisu baš briljirali. Obrana je postala znatno čvršća, ali je nestalo efikasnosti koja ih je krasila u drugom dijelu jeseni. Nije se u tom razdoblju popravila ni slika na gostovanjima gdje su osvojili samo jedan od mogućih devet bodova, a opet su kiksali protiv Istre 1961 u Puli gdje su doživjeli poraz kojemu su, istina, kumovali i suci. Prekid sezone Osječane je zatekao na petom mjestu i u tom su trenutku imali pet bodova manje od drugoplasirane Rijeke i pred sobom težak raspored. Nakon ta tri mjeseca stanke Osijek je zaigrao kao preporođen. Krenuo je polufinalom Kupa na Rujevici i premda je ispao jer je bio teško oštećen od strane sudaca, u njegovoj su se igri vidjeli jasni pozitivni pomaci koji su do kraja na vidjelo izašli u prvenstvu. U njemu je Osijek (računajući i posljednji susret protiv Varaždina prije prekida, nap. a.) nanizao devet utakmica bez poraza u teškom rasporedu gdje je više utakmica igrao na strani. Svladali su Lokomotivu i Hajduk u gostima, Rijeku kod kuće, a remizirali s Dinamom u Maksimiru. Ta serija dobrih rezultata dovela ih je uoči posljednja dva kola na drugo mjesto. No, nažalost, nisu je uspjeli oploditi jer su u posljednjih 180 minuta doživjeli dva poraza i ostali kratki u toj utrci. I opet je bilo problema s ozljedama i sucima. Kada se sve to uzme u obzir, može se zaključiti kako Osijek sreća baš i nije mazila u prošloj sezoni. No, ako ništa drugo, momčad je pokazala kako u sebi ima potencijal boriti se za najviše ciljeve. Tu tvrdnju pojačava i podatak koji govori kako je Osijek prošle sezone sa svim momčadima koje su izborile plasman u Europu imao pozitivan omjer u međusobnim susretima.

Novi pokušaj
Potvrda toga trebala bi doći u sezoni koja će početi za dva tjedna. Ako u Gradskom vrtu ostanu svi najjvažniji igrački aduti, onda se navijači imaju pravo nadati dobrim vijestima. Momčad je formirana s jasnom vizijom igre, ali to ne znači kako se ne planiraju igračka pojačanja. Prijelazni rok traje do sredine listopada i valja očekivati kako će se raditi na dodatnom ojačavanju momčadi. Ipak, ključna stvar bi mogla biti bolja zdravstvena situacija u odnosu prema prošloj sezoni, jer kada je kompletan, Osijek se doista ne treba bojati nikoga. Uz to, već su potpisana dva igrača koja su bila na posudbama, a pokazala su se itekako korisnima, Merveil Mdockyt i Igor Silva, a trener Ivica Kulešević ima još nekih želja kada je u pitanju igrački kadar. U Gradskom vrtu vjeruju kako će baš u sljedećoj sezoni napraviti željeni rezultatski iskorak te se uključiti u bitku za trofeje. Za to će trebati igrati konstantno na razini koju su imali nakon koronastanke i posebno popraviti rezultate s momčadima koje se bore za opstanak. Osijek je od pet prvoplasiranih klubova HNL-a izgubio najviše bodova u tim susretima, a to mu nije prvi put. Slično je bilo i prije dvije sezone. Uglavnom, bijelo-plavima je prošle sezone opet nešto nedostajalo da naprave pamtljiv rezultat. Valjda će im se u novom prvenstvu konačno poklopiti sve potrebne stvari za pravi rezultatski iskorak na europskom i na domaćem planu.

Dalibor Keler
NAJ, NAJ...
Najveći niz bez poraza: 9 (od 26. do 34. kola)

Najveći niz bez pobjede: 3 (od 7. do 9. kola)

Najuvjerljivija pobjeda: 4:0 (10. kolo - Slaven Belupo i 18. kolo - Lokomotiva)

Najuvjerljiviji poraz: 3:1 (Gorica 2. kolo)

Najveći posjet u Gradskom vrtu: Hajduk - 6. kolo (7354)

Najveći posjet u gostima: Dinamo - 13. kolo (7902)

Najviše puta zamijenjeni: Antonio Mance - 17 puta

Najviše puta ulazio s klupe: Josip Špoljarić - 16 puta
STATISTIKE
Osječani su sezonu završili sa 62 osvojena boda od mogućih 108, što čini prosjek od 57 posto osvojenih bodova. Bijelo-plavi su impresivni bili u Gradskom vrtu, gdje su osvojili 79 posto mogućih bodova ili 43 od 54. Problem su dugo bila gostovanja gdje je učinak popravljen tek nakon koronastanke. S gostujućih terena Osijek je donio samo 18 bodova od 54 moguća boda, što je samo 35 posto mogućih bodova. Efikasnost je mogla biti bolja jer su bijelo-plavi u 36 susreta zabili 47 pogodaka ili 1,3 po susretu, što znači kako su suparničke mreže tresli svakih 68 minuta. Obrana je bila znatno bolja jer je u 35 susreta kapitulirala samo 29 puta što je u prosjeku 0,74 primljaih pogotka. To govori kako je Ivica Ivušić loptu iz svoje mreže vadio svaku 121 minutu
20

pogodaka postigao je Mirko Marić i postao drugi igrač Osijeka u povijesti HNL-a koji je dostigao tu brojku. Bolji od njega je samo Robert Špehar, koji je u sezoni 1994./95. postigao 24 pogotka
36

Vratar Ivica Ivušić jedini je igrač Osijeka koji je nastupio u svih 36 prvenstvenih utakmica u prošloj sezoni. Jednu manje ima Mirko Marić, Ante Majstorović je zaigrao 33 puta, a Škorić i Talys po 31 put.
11

Igor Silva bio je najviše puta opomenuti igrač Osijeka u prošloj sezoni. Dobio je 11 žutih kartona. Slijede ih Mile Škorić i Dmitro Lopa, koji su zaradili po jednu javnu opomenu manje.
2

Samo su dva igrača bijelo-plavih u svlačionicu tijekom sezone morala prije vremena zbog isključenja. To su Mile Škorić i Dmitro Lopa
ASISTENTI
Najbolji asistent u sezoni 2019./20. je Talys koji je suigračima priredio sedam pogodaka. Jedan asist manje ima Mirko Marić, a njegov partner iz napada Antonio Mance skupio je četiri uspješna dodavanja za pogodak.
GLEDATELJI
Brojke gledanosti ove sezone neće prikazati jasnu sliku jer je zbog koronakrize Osijek tri susreta igrao bez publike. Gledatelja nije bilo na gostovanjima kod Lokomotive i Slaven Belupa te u posljednjem kolu u Gradskom vrtu kada je igrala Lokomotiva. Najgledaniji susret u Osijeku bio je onaj protiv Hajduka iz 6. kola kada su bila 7354 gledatelja, a u gostima je to utakmica protiv Dinama u 13. kolu koju su gledala 7902 gledatelja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike