Regija
POSJET JAVNOJ VATROGASNOJ POSTROJBI

Vretenci upoznali posao
vatrogasaca i brojnu
vatrogasnu opremu
Objavljeno 2. kolovoza, 2020.
SLATINA - Članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac posjetili su Javnu vatrogasnu postrojbu Slatina. Dočekala ih je zapovjednica Županijske vatrogasne zajednice Mateja Fras Venus koja je održala zanimljivu prezentaciju o vatrogastvu.

Doznali su razliku između vatre i požara, postupak u slučaju požara i kako pozvati vatrogasce, ali i da se vatrogasci, osim gašenja požara, bave i nizom drugih aktivnosti. Dopremaju vodu u sela gdje mještani nemaju vodovod, bave se spašavanjem i tehničkim intervencijama u slučaju prometnih nesreća kad unesrećene treba izvaditi iz automobila. Vidjeli su kompletnu opremu vatrogasca, tešku ukupno 42 kilograma, a okušali su se i u komunikaciji vatrogasnim radiostanicama.

Nakon što su pogledali nekoliko filmova snimljenih na intervencijama, upoznali su vatrogasna vozila i opremu u njima, isprobali koliko su teške hidraulične škare i razupirač, okušali su se u gašenju vatre pjenom, a najhrabriji su s vatrogasnih ljestava pogledali Slatinu.

– Udruga Vretenac provodi ove aktivnosti kao partner orahovačkoj udruzi Jaglac u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću”. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te EU socijalni fond - pojasnila je Jasna Horvat, voditeljica i mentorica. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike