Svijet
DIREKTORICA TIKTOKA ZA SAD: OSTAJEMO OVDJE DUGOROČNO

Trgovinski se rat SAD-a i Kine nastavlja zbog infantilne aplikacije
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Generalna direktorica TikToka za SAD kazala je da je kineska aplikacija za dijeljenje videozapisa "ovdje (u SAD-u) dugoročno", nakon što je američki predsjednik Donald Trump kazao da će zabraniti tu aplikaciju u SAD-u, piše BBC.


Direktorica Vanessa Pappas poručila je korisnicima TikToka u videoobraćanju da zaposlenici rade na "najsigurnijoj aplikaciji".


Najbrže rastuća aplikacija ima do 80 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u SAD-u, a zabrana te aplikacije bila bi velik udarac za kinesku tvrtku ByteDance, koja je vlasnik aplikacije. Američki predsjednik rekao je da bi mogao upotrijebiti hitne ekonomske ovlasti ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.


"Pa, imam takve ovlasti. Mogu to učiniti izvršnom odredbom ili time", rekao je novinarima koji su s njime letjeli u Air Force One.


"Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD-u", prenose se Trumpove riječi koje je izrekao u petak nekoliko sati nakon što je napominjao da druge mogućnosti ostaju u igri.


TikTok niječe bilo kakvu kinesku kontrolu. Ovaj je tjedan Trumpova administracija odredila da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki videoformati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS).


Aplikacija je najnoviji problem u pogoršanju napetosti između dviju najvećih svjetskih gospodarstava, koje je počelo zbog trgovinskih odnosa i pomorskih pitanja u Južnome kineskom moru.


Otad su se trzavice međutim razvile u širi spor koji uključuje Hong Kong i kineski odnos prema muslimanskim manjinama te suzbijanje kineskih tehnoloških tvrtki.
Washington tvrdi da su te tvrtke nacionalna sigurnosna prijetnja i pritišće saveznice da poduzmu slične mjere. TikTok omogućuje korisnicima da stvaraju kratke videouratke - često s osnovnim efektima i glazbom - što je postalo vrlo popularno. Riječ je o sasvim infantilnoj aplikaciji koja gotovo i nema ozbiljnijih sadržaja. Tvrtka ustraje na tome da ne dijeli korisničke podatke s Pekingom. V.T./H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike