Kultura
DUGOMETRAŽNI 19. FEKP ODGOĐEN JE U LIPNJU ZBOG PANDEMIJE

Festival europske kratke priče ove će se godine održati u listopadu u Zagrebu i Rijeci
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.

Jednodnevnim programom pod nazivom Moj je grad večeras dobio luku u ljetnom vrtu zagrebačkog Vintage Industrial Bara najavljeno je 19. izdanje Festivala europske kratke priče, jednotjedna književna fešta koja će službeno započeti u Rijeci 4. listopada. Lipanj je mjesecu u kojemu se FEKP održavao proteklih 18 godina, a jednodnevna je manifestacija bila posvećena prijatelju festivala i nedavno preminulom riječkom autoru Bekimu Sejranoviću, čiju su priču Miss Misery na otoku Susku, kao proto-verziju zajedničkog projekta Festivala europske kratke priče, kazališta Gavella i festivala Vrisak, na pozornici izveli glumac Filip Šovagović i gitarist Fadil Abdulov.

Ovogodišnje će izdanje Festivala europske kratke priče od 4. do 9. listopada pod geslom Luka različitosti u Rijeci i Zagrebu predstaviti probrane međunarodne i domaće autore koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost. Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstove imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa domaćoj će publici predstaviti nastupi poznatih autora iz deset zemalja svijeta koje predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i (vrlo vjerojatno) Hanif Kureishi, ali i drugi izvrsni pisci - Jennifer Clement, Semezdin Mehmedinović, Eduardo Halfon, Claudia Durastanti, Peter Murphy, Michael Fehr, Mazen Maarouf, Sulaiman Addonia... Osobita će se poslastica dogoditi u Rijeci gdje je ovogodišnji FEKP, uz podršku lokalnog Ureda za kulturu, kao dio projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture, obilježen suradnjom s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala - Hay Festivalom - predstavljajući projekt Europa 28, kroz nastupe europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica...) zastupljenih u antologiji Europa 28 - žene o budućnosti Europe - najavljuju organizatori.

Uživo i digitalno, u lipnju i listopadu, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene. Ove godine proljeće je u listopadu - na dugometražnom 19. FEKP-u družimo se od 4. do 9. listopada u Zagrebu i Rijeci - poziv je kojemu je teško odoljeti, stoga im se pridružite ako vas put nanese u neki od ta dva grada tih dana. N.Vek.
Uživo i digitalno, FEKP nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente