Zdravlje
IDEALNO VRIJEME ZA TJELOVJEŽBU

Vježbanje u vodi pogodno i poželjno za sve generacije
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Zaronite u vodu i otkrit ćete skupine mišića koje niste znali ni da postoje

Vježbanje u vodi neagresivan je način tjelovježbe te je pogodan i poželjan za sve generacije.Ljeto je idealna prilika da se na jednostavan i lak način razgibate u vodi ili moru, bez upale mišića i znojenja, a vaše tijelo će vam biti izuzetno zahvalno, ponajviše srce.

Zaronite u vodu i otkrit ćete skupine mišića koje ste zanemarivali ili niste ni znali da postoje. Plivanje je drukčija vrsta vježbe nego npr. hodanje. Hodanje jača donji dio tijela, a plivanje jača gornji dio tijela. Ako vam je bitno znati koliko ste otplivali, orijentirajte se na plažu po dužini. U bazenu plivajte dužine bazena. Ali i plivanje iz zabave, bilo u bazenu, jezeru ili moru, ima svoje blagodati. Voda daje nježan prirodni otpor, a jačina tog otpora ovisi o tome koliko ste plovni - umijeće plivanja, težina...

Počnite s malo dubljim plićakom, dok se ne izvještite, pa krenite malo dublje. Kanu, kajak ili veslanje odlične su vježbe na vodi, zgodne i za rijeke. Grade središnju mišićnu snagu u rukama, torzu i nogama. Mnoge riječne lokacije iznajmljuju kanue i kajake na sat, pa se možete zabavljati vježbajući onoliko koliko je vama ugodno. Ne zaboravite na picigin i odbojku u vodi. I uživajte u vodi i aktivnoj zabavi. Na jesen ćete uživati u finoj isklesanoj figuri. Kao i na kopnu, aktivnosti u vodi ili moru prilagodite svojem zdravstvenom stanju i kondiciji, ne skačite u vodu, osobito ako ne poznajete teren ili je voda hladna, te punog želudca.

Jača cirkulaciju i brzo vraća kondiciju. Tjelovježba u vodi izvrsna je za razvoj i jačanje, pokretljivost i zdravlje krvožilnog sustava.

Voda pruža otpor te na taj način jača mišiće. Zato u vodi nisu potrebna dodatna opterećenja.

Voda liječi bolne zglobove i kralježnicu. Nema opterećenja za zglobove jer voda rasterećuje te mogu vježbati i ljudi sa zdravstvenim tegobama. Dok sjedite i sunčate se u plićaku tabanom kotrljajte oblutak i tako masirajte stopala koja cijelu godinu mučite u uskim cipelama i štiklama.

Popravlja se disanje i smanjuje celulit. Tijekom vježbanja u vodi opušta se cijelo tijelo, sprečava nastanak celulita i popravlja disanje. Dok ste u bazenu ili, još bolje, u moru, lagano masirajte mišiće nogu i ruku. Dok se ne razradite, ne plivajte daleko, osobito ne sami kako vas ne bi uhvatio grč u nozi, a potom i panika.

Ljetni jelovnik treba sadržavati namirnice bogate kalijem i magnezijem, koje tijelo gubi znojenjem, i, za ljepotu kože ljeti nužnim, beta-karotenom. Zato je najvažnije jesti sezonsko voće i povrće koje obiluje ovim sastojcima.

Bitan je i unos proteina jer oni održavaju čvrstinu i tonus mišića, kao i ugljikohidrata bogatih biljnim vlaknima, koji osiguravaju dugotrajnu sitost.
Jasminka Knežević
Tijekom vježbanja u vodi opušta se cijelo tijelo, sprečava nastanak celulita i popravlja disanje
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike