Zdravlje
INICIJATIVA “RODILIŠTA - PRIJATELJI DJECE”

Majčino mlijeko je najbolja hrana za dijete
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Dojenje ima neprocjenjivu važnost za zdravlje djeteta, a posebno prijevremeno rođenih

Hrvatska je tradicionalno među zemljama s relativno visokim stopama dojenja. Prema posljednjim podatcima, dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca isključivo je dojeno kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života.

Tome je svakako pridonijela i predanost Hrvatske provedbi inicijative "Rodilišta - prijatelji djece". Danas su sva rodilišta u Republici Hrvatskoj "Rodilišta – prijatelji djece". Novi izazov predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa "Rodilište - prijatelj majki i djece" i promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi.

Prioritet
Zaštita, promicanje i potpora dojenju je javnozdravstveni prioritet Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine te Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj od 2018. do 2020.. Tijekom 2018. i 2019. godine proveden je postupak ponovnog ocjenjivanja u četrnaest rodilišta u Republici Hrvatskoj, a zbog epidemije COVID-19 u 2020. je bio privremeno zaustavljen postupak ponovnog ocjenjivanja. Na temelju provedenog pilot-projekta "Rodilište – prijatelj majki i djece" u KBC-u Rijeka, KB-u "Merkur" i KB-u "Sveti Duh" u Zagrebu i u OB-u u Zaboku i Bolnici hrvatskih veterana, planirano je daljnje unaprjeđivanje zdravstvene zaštite žena i djece u rodilištima. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je važnost osnivanja Banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

Banka humanog mlijeka dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Zagrebu. Ujedno, u novonastalim okolnostima epidemije koronavirusa, Ministarstvo zdravstva je u suradnji s UNICEF-om i stručnjacima dalo snažnu potporu dojenju, svjesno važnosti nastavka dojenja i u vrijeme epidemije, uz pridržavanje mjera zaštite od širenja virusa.

Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima, predanost sustavnom praćenju podataka i kontinuirana podrška majkama koje doje, a posebno u prvih šest mjeseci djetetova života, ključni su za održavanje i podizanje stope dojenja. S tim ciljem UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva kontinuirano radi na osiguravanju uvjeta koji podržavaju prehranu majčinim mlijekom.

"Dojenje ima neprocjenjivu važnost za zdravlje svakog djeteta, a posebno prijevremeno rođene djece i one čije je zdravlje narušeno. Upravo je stoga posebno važno u svakoj situaciji promovirati dojenje kao najbolji izbor te pružiti majkama potrebnu podršku i informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi i djeci i majkama. ", kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Preporuke
U vrijeme pandemije izazvane novim koronavirusom mnoge se majke pitaju kakve su preporuke kada je riječ o dojenju.

"Dojenje i prehrana majčinim mlijekom uvijek su najbolji način prehrane koji svakome djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti. Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom, ako to žele i ako to djetetovo i njihovo stanje omogućuje, naravno, pridržavajući se preporučenih higijenskih mjera", kazala je izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica programa promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege i voditeljica nacionalnog ocjenjivačkog tima za inicijativu "Rodilišta – prijatelji djece".

Paediatria Croatica, glasilo Hrvatskih pedijatrijskih udruženja prihvatilo je ideju da se pripremi i tiska poseban broj ovog stručnog časopisa u kojemu je stavljen naglasak na aktualne zdravstvene izazove djece i mladih. Časopis će, kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezane za dojenje u vrijeme pandemije koronavirusa, biti dio edukacijskog paketa koji će u sklopu obilježavanja 30. Međunarodnog tjedna dojenja biti poslan svim rodilištima i brojnim stručnjacima u Hrvatskoj.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

KRATKOVIDNOST U DJECE JE U PORASTU

Igranje na otvorenom dobro je za bolji vid

ODRŽAN DRUGI MEDTALK “SIGURNOST ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZA SIGURNOST PACIJENATA”

Pružanje sigurnije skrbi u složenim okolnostima jedan je od najvećih izazova

Najčitanije iz rubrike