Zdravlje
PRETILOST POVEĆAVA RIZIK OD SMRTI

Zdrava biljna prehrana štiti i od mnogih bolesti
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.

Vegani su u prosjeku mršaviji, a zdrava biljna prehrana štiti i od mnogih smrtonosnih bolesti. Nakon što su stručnjaci upozorili da pretile osobe imaju povećan rizik od smrti ili teškog oblika COVID-19, Prijatelji životinja poručuju da se lijek za obje pandemije nalazi u veganskoj prehrani. "Biljnom prehranom lakše i brže gubimo kilograme, a ujedno gradimo snažan imunitet koji se može lakše izboriti s virusnim i bakterijskim infekcijama te stvara otpornost organizma na razne bolesti. Istraživanja su već dokazala da se veganskom prehranom može smanjiti i rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, raka debeloga crijeva, pluća i prostate, zatajenja bubrega, dijabetesa, osteoporoze i drugih bolesti, kao i sniziti krvni tlak i razina kolesterola u krvi. Upravo debljina povećava rizik od navedenih bolesti koje su vodeći uzroci smrtnosti u svijetu", navode.

Zabrinjavajuće je da je u Hrvatskoj smrtnost od bolesti prouzročenih debljinom veća nego smrtnost od malignih bolesti: Stručnjaci su upozorili da ne učini li Hrvatska nešto u prevenciji debljine, očekivani životni vijek Hrvata mogao bi 2050. godine biti kraći za 3,5 godina. Najnovije znanstveno otkriće, da pretilost povećava rizik smrti od COVID-19, alarmira nas da se okrenemo onome što nam je svima dostupno – uravnoteženoj i raznovrsnoj biljnoj prehrani bogatoj voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.

Zbog unosa velike količine vlakana koja daju osjećaj sitosti, prelaskom na vegansku prehranu ljudi ubrzano mršave, osobito u prvih nekoliko mjeseci, a većina vegana ima manji indeks tjelesne mase. Pritom nema odricanja i strogih dijeta, već se rezultati vide unatoč uživanju u mnoštvu raznovrsnih biljnih namirnica. Istraživanja potvrđuju da je unos biljnih bjelančevina povezan s nižom smrtnošću te manjim rizikom od bolesti srca i krvnih žila. Ljudi s prekomjernom težinom izlažu se mnogim ozbiljnim bolestima i nedostaje im kisika u krvi i tkivima, što ih čini rizičnijima za obolijevanje i komplikacije povezane s COVID-19.

Dok meso, jaja i mlijeko povećavaju stvaranje sluzi, biljne namirnice bogate su antioksidansima i fitokemikalijama koje nas štite od bolesti. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike