Novosti
29. OBLJETNICA POGIBIJE HRVATSKIH BRANITELJA U DALJU

Božinović: "Oni su svoju domovinu branili isključivo snagom srca i domoljublja"
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Odati poštovanje svim nevinim žrtvama stradalim u ratu je civilizacijski doseg

U Dalju je u subotu obilježena 29. godišnjica tragične pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj koja se dogodila u jeku ratnih razaranja Hrvatske, 1. kolovoza 1991. godine. Svečanim Mimohodom zastava od Doma kulture do Spomen obilježja ispred Policijske postaje u Dalju, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast 39-orici hrabrih hrvatskih branitelja koji su svoje živote založili za suverenitet naše države. Uz brojne državne, vojne, policijske i vjerske dužnosnike, te pripadnike civilnih udruga, žrtvama se poklonio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je istaknuo da je daljska tragedija jedan od najtragičnijih, ali ujedno i najponosnijih događaja u Domovinskom ratu jer je na vidjelo izašla sva upornost i nepokolobeljivost onih koji su svoju domovinu branili isključivo snagom srca i domoljublja.

"Policijski službenici punih su šest sati odolijevali neprekidnom napadu na policijsku postaju kada ih je brojčano i u naoružanju nadmoćniji neprijatelj pozvao na predaju, hrabro su je odbili, znajući da ne brane samo sebe, već i čitav ovaj daljski kraj. Policajcima ove postaje u pomoć su pritekli pripadnici Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještani Dalja. Tenkovski projektil koji je ispaljen toga dana na postaju prerano je ugasio čak 39 života – 20 policajaca, 15 gardista i četvorice pripadnika CZ. No, nisu računali da će zvjerstvo koje su ovdje počinili biti jedno od odlučujućih događaja za podizanje morala hrvatskog naroda u obrani i oslobađanju svoje domovine.", istaknuo je Božinović.

Obilježavanju ovog tragičnog događaja nazočio je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić koji je dodao da se ovako velike tragedije moraju obilježavati zauvijek. "Ono na čemu moramo raditi i u što trebamo uložiti maksimalan napor je procesuiranje onih koji su takva zvijerstva naredili i proveli, a tek nakon toga možemo razgovarati o svemu onome što nosi suživot i pomirenje.", naglasio je Anušić.


Novinari su ministra Božinović u Dalju pitali o istragama ratnih zločina i o nestalim osobama, a on je odgovorio kako je istraživanje ratnih zločina i potraga za nestalima prioritet Vlade RH, nadležnih ministarstava i drugih institucija. „Pri tome postoji intenzivna međuresorna suradnja koja je do sada već dala rezultate i siguran sam da će tako biti i budućnosti. Kad je riječ o Dalju, od ranije postoje kaznene prijave, a na tome se i dalje radi“, dodao je.

Odati poštovanje svim nevinim žrtvama stradalim u ratu je civilizacijski doseg

Na pitanje kako komentira izjavu saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Ivana Penave vezanu za Grubore da je riječ o političkoj trgovini i izjednačavanju Oluje i pojedinačnih zločina, odgovorio je kako Vlada radi u kontinuitetu na izgradnji političkih odnosa u Hrvatskoj.

„Odgovorna politika treba stvarati uvjete kako bi se što uspješnije i sa što manje tereta iz prošlosti okrenuli izazovima budućnosti. Govoriti o izjednačavanju nema nikakve osnove. Obilježavanje obljetnice "Oluje" je jedan od najvažnijih datuma u Hrvatskoj i to će tako i ostati tako da se ne može govoriti o nikakvom izjednačavanju, niti je o tome primjereno na taj način govoriti. Odati poštovanje svim nevinim žrtvama koje su stradale u ratu je civilizacijski doseg“, zaključio je Božinović. (E. NENADIĆ/Hina)

NEMA NOVIH MJERA NA GRANICI

S obzirom na porast zaraženih u Srbiji i BiH, novinari su ministra pitali i pripremaju li se neke nove mjere vezano za prelazak granice između Hrvatske i tih zemalja. Rekao je da za sada nema novih mjera, osim što je produžena mjere zabrane prelaska granice prema trećim državama koja je istjecala jučer i ona je danas produžena.

Možda ste propustili...