Sport
NOVA EUROPSKA AVANTURA

Osijek bi na startu mogao na Partizan, Milan, Wolfsburg...
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Kako danas stvari stoje Osječani će europske utakmice igrati pred praznim tribinama

Vezani članci

MIRNO NA HRVATSKOM NOGOMETNOM TRŽIŠTU

Ako prodaju Morelosa, Rangersi dolaze po Marića

Nogometaši Osijeka osvajanjem četvrtog mjesta i plasmanom u kvalifikacije za Europsku ligu ispunili su osnovni cilj zacrtan prije početka sezone. Istina, nakon dramatične bitke za drugo mjesto koju nisu uspjeli dobiti činjenica da će četvrti put zaredom igrati na europskoj sceni nekako je pala u drugi plan.

Apetiti navijača su narasli, jer igranje u pretkolima Europske lige brzo je počelo biti doživljavano kao rutina. Možda i zbog toga što su u posljednje dvije godine europske avanture bijelo-plavih završavale rano. U ljeto 2018. na drugoj (Rangers), a lani već na prvoj stepenici (CSKA).

Start sredinom rujna
Kao i prošle godine Osječani će krenuti od 2. pretkola Europske lige, pa ih čeka dug i zahtjevan put do ponavljanja ljeta 2017. godine, kada su došli na prag ulaska u skupine Europske lige, ali ih je u play-off rundi zaustavila bečka Austrija. Baš zbog tog dugog puta kroz pretkola Europske lige ostala je tuga što se nije uspjelo osvojiti drugo mjesto i sudjelovanje u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Naime, to bi Osijeku omogućilo jednostavniji put do skupina. Bilo bi dovoljno proći jedno pretkolo Lige prvaka i osiguran bi bio nastup u grupnoj fazi Europske lige. Ovako, posao će biti teži, a pretkola će se igrati i u posebnim okolnostima. Naime, zbog koronakrize koja je donijela velike pretumbacije u kalendarima natjecanja, UEFA je donijela odluku kako će u svim pretkolima do play-off runde igrati jedna utakmica, a domaćin će biti određen ždrijebom, s tim da si je UEFA zadržala pravo promijeniti domaćinstvo ako je u toj zemlji epidemiološka situacija loša. Uz to na svim tim susretima neće biti ni publike, pa će cijeli doživljaj značajno izgubiti na upečatljivosti. No, morat ćemo se prilagoditi tim okolnostima. Inače, Osijek će svog suparnika u 2. pretkolu saznati 31. kolovoza, a utakmice te faze Europske lige na rasporedu su 17. rujna. Zapravo, i to je nova okolnost, jer će do europskog starta bijelo-plavi u nogama imati već mjesec dana hrvatskog prvenstva, a s obzirom i na kratku pauzu između dvije sezone početak nove europske avanture trebali bi dočekati u optimalnom stanju.

U Europskoj ligi još nije poznata cjelokupna situacija, ali Osječani se vrlo teško mogu nadati ulozi nositelja i u susretu 2. pretkola bi mogli zaigrati s jakim i zahtjevnim suparnicma kao što su Granada, Wolfsburg, beogradski Partizan, Kopenhagen, Galatasaray, Milan...

Specifične okolnosti
Zato je iznimno važno što je momčad Osijeka formirana i uigrana. Ostaje vidjeti što će se na planu transfera događati do prve europske utakmice. Jedno je sigurno, naime u Gradskom vrtu nastojat će zadržati postojeće igračke snage, a planiraju i nadograditi momčad.

- Rekao sam već kako je sve što će se događati u ovom prijelaznom roku specifično. Zato je dobro što imamo formiranu momčad koja je sposobna odgovoriti na europske zahtjeve na startu. Ne mogu sada konkretno govoriti o pojačanjima, ali svakako planiramo nadograditi postojeću momčad ne samo zbog Europe, nego i zbog domaćeg prvenstva. Što se odlazaka tiče, ako će nas neki od ključnih igrača i napustiti to će morati biti vrlo izdašna ponuda. Naravno, u tom slučaju mi ćemo imati spremne opcije za brzo dovođenje zamjene za tog igrača - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Zapravo, još je i neistražen teren kako će se europski klubovi ponašati u ljetnom prijelaznom roku, s obzirom na velike gubitke koje je izazvala koronakriza. Zapravo, nešto konkretnije će se po pitanju Osijekove transferne politike ovoga ljeta i jeseni znati nakon što se obave razgovori s vlasnicima kluba, a koji će se dogoditi sljedeći tjedan, tijekom boravka bijelo-plavih na pripremama u Mađarskoj. Ambicije daljnjeg napretka kluba neupitne su, što je potvrdio i sam predsjednik Uprave Ferenc Sakalj koji je kao jedan od viših ciljeva spomenuo i plasman u skupine Europske lige.

Dalibor Keler
DATUMI EL U 2020.
PRETKOLA



9. i 10. kolovoza: l ždrijeb eliminacijske runde i 1. pretkola

20. kolovoza: l eliminacijska runda

27. kolovoza: 1. pretkolo

31. kolovoza i 1. rujna: ždrijeb 2. i 3. pretkola

17. rujna: 2. pretkolo

18. rujna: ždrijeb play-offa

24. rujna: 3. pretkolo

1. listopada: play-off

2. listopada: ždrijeb skupina



GRUPNA FAZA



22. listopada: 1. kolo

29. listopada: 2. kolo

5. studenoga: 3. kolo

26. studenoga: 4. kolo

3. prosinca: 5. kolo

10. prosinca: 6. kolo
Možda ste propustili...

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

NOVA TRI BODA NA KONTU LIDERA

Zrinski nije zabio pogodak, ali je pobijedio

Najčitanije iz rubrike