Sport
KK VRIJEDNOSNICE OSIJEK

Kriza utjecala na proračun, pa i na klupske ambicije
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Predstojeću sezonu trebat će iznijeti s čak 40 posto manje sredstava i s pomlađenim kadrom

Za devet dana pripreme počinju košarkaši Vrijednosnica Osijek. Predstojeća, 12. uzastopna sezona u elitnom društvu bit će i najizazovnija dosad za jedinog slavonskog premijerligaša.

Jasno, situacija s pandemijom koronavirusa poremetila je puno toga. Tako su "brokeri" već od sredine ožujka u "hladnom pogonu", više od dva mjeseca nisu bili u prigodi ni trenirati, a teško da ima onih koji se sjećaju kada je odigrana posljednja službena utakmica (bilo je to 7. ožujka kod Škrljeva). Uskoro se igrači vraćaju u redovit trenažni proces, a već sada se zna da će na prozivci biti novih i mladih neafirmiranih imena. Očekivano, jer kada kriza udari, to se mora osjetiti i na klupskoj blagajni, u kojoj je manje sredstava nego ranijih godina.

- Još na početku krize bilo je jasno da će ona itekako utjecati na proračun. Sada i znamo da će on biti 40 posto manji nego prošle sezone - kaže sportski direktor Renato Martinko. U sezoni 2019./20. Vrijednosnice Osijek su na raspolaganju imale nešto više od dva milijuna i šesto tisuća kuna. Od toga iz gradskog proračuna je u 2019. stiglo 392.997 kuna. Na plaći su bila i dva trenera (ostaje jedan), a osiguran je bio i prijevoz za mlađe dobne kategorije. S tim novcem brokeri su bili u gornjem domu HT Premijer lige i igrali četvrtfinale doigravanja za prvaka.

- Stežemo remen, stoga smo se morali prilagoditi i u slaganju igračke križaljke. Imali smo raniju ideju ponovo osnažiti redove i s kojim iskusnim premijerligaškim imenima, ali nije bilo druge, nego okrenuti se mladim snagama. Potpisali smo Luku Špehara iz Županje i Vitu Porobića iz juniora Cibona, dok nam iz Šibenika dolazi Pavao Paić. Blizu smo realizacije dovođenja američkog organizatora igre i još jednog centra. Iz prošle sezone, od onih koji su bili u ozbiljnoj rotaciji, ostali su Antonio Jordano, Robert Kujundžić i Arian Lakić, a Franco Filipović i Martin Vedriš tražit će svoju minutažu. Priključit ćemo i nekolicinu juniora, a ostaje vidjeti hoćemo li biti u stanju kvalitetno participirati u Drugoj ligi Istok. Nismo još zatvorili financijsku konstrukciju, stoga su moguće i prodaje nekih igrača (Darling) uz još dodatni angažman nekih sponzora. U okviru svega, trebamo izvući što više možemo, naglašava sportski direktor Vrijednosnica Osijek, koje će u neizvjesnoj sezoni za jedini cilj imati sačuvati premijerligaški status. Napredak pokojeg mladog igrača bio bi još dobrodošao bonus, ali uz nove okolnosti ne treba očekivati previše.

Nino Benčina
SEZONA BEZ MEĐUNARODNIH ISPITA
Prijašnjih su sezona Vrijednosnice Osijek participirale na dva domaća i jednom međunarodnom frontu. No zbog štednje je izvjesno da košarkaši s Drave od jeseni neće nastupiti u Alpe Adria kupu. U ovom su trenutku putovanja u Austriju, Mađarsku, Češku ili Slovačku luksuz, koji si u klubu nemaju namjeru dopustiti. U klubu štede na svim poljima, osjetio je to čak i dio Stručnog stožera. Tako se prekinula i suradnja s jednim od pomoćnih trenera i fizioterapeutkinjom. Nakon nekoliko sezona Boris Andrlon (bio zadužen za tjelesnu pripremu) i Nadja Buljan neće više sjediti na klupi premijerligaša s Drave, koji je nažalost morao primijeniti i neke nepopularne mjere štednje.
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

Najčitanije iz rubrike