Sport
OTRGNUTO IZ OSJEČKOG NOGOMETNOG ALBUMA

Neodoljiva privlačnost borovskog travnjaka za mlade nogometaše
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
U želji da se na jednome mjestu okupljaju najdarovitiji nogometaši tog vremena, sportski djelatnici u Borovu od 1963. organizirali su niz izuzetno popularnih saveznih pionirskih turnira. Budući da je kvaliteta travnjaka na igralištu tog vukovarskog naselja tada bila uspoređivana s engleskim terenima, godinama je borovski turnir bio itekako privlačan dječacima u dobi do 15 godina, koji su u svojim sredinama već skrenuli pozornost na neprijepornu nogometnu darovitost.


Na prvoj takvoj reviji talenata s prostora bivše Jugoslavije, lipnja 1963. godine zapažen uspjeh polučio je sastav osječke Slavonije (prije Proletera, kasnije NK Osijek, nap.a.), osvojivši prvo mjesto u jednoj od sastavljenih skupina. Nakon pobjede nad Rijekom (4:3), izabranici čuvenog trenera Antuna Kase svladali su i vršnjake iz sarajevskog Željezničara (2:1), što im je, unatoč neočekivanom porazu od pionira beogradskog Partizana (1:5), donijelo naslov prvaka jedne od skupina. Budući da je turnir prije svega trebao biti "izlog“ darovitosti mladih nogometaša (pa se nije razigravalo za sveukupni poredak, nap.a.), momčad Slavonije privukla je, na povratku kući u Osijek, veliku pozornost javnosti.
U crveno-plavoj opremi (na slici, s lijeve strane) sjajan dojam ostavili su, naime, na borovskom tepihu tih dana Ante Lončar, Zdravko Čakalo, Petar Šojat, Đuro Beši, Dado Slišković, Svemir Đorđić (stoje, slijeva) te Ante Šimleša, Stjepan Kegalj, Antun Rimac, Josip Šmit i Branislav Iličin (čuče). Na fotografiji, uoči susreta odigranog 21. lipnja 1963. s vršnjacima iz Rijeke, također je i sudački tercet koji je predvodio (s loptom u ruci) nekad poznati borovski golman Đuka Jarić, koji je s bratom Nikolom potkraj pedesetih godina prošloga stoljeća kraće vrijeme čuvao i vrata tada drugoligaša osječkog Proletera na nekadašnjem igralištu "Kraj Drave“. D. Kerže
Najčitanije iz rubrike