Sport
DOBRO STANJE U SUDAČKOJ ORGANIZACIJI ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Vikendom za 150 utakmica čak 482 suca i 12 sutkinja
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.

Dramatičan je bio vapaj Zorislava Srebrića glede nedostatka sudačkog kadra na prostoru Lijepe Naše kada se taj viši savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera obratio članovima skupštine ŽNS-a osječko-baranjskog u idili Baranje uoči pandemijske krize. Svevremenski Zorko istaknuo je tu problematiku u najbrojnijem hrvatskom sportskom savezu potkrijepivši to podacima o nedostatnom broju sudaca za servisiranje, doista, impozantnog programa utakmica koje se svakoga vikenda igraju od Iloka do Prevlake. Tragom toga negativnog trenda potražili smo odgovore u sudačkoj organizaciji Osječko-baranjskog nogometnog saveza.

Na čelu županijske sudačke organizacije od 2018. godine je Ante Vučemilović-Šimunović ml., koji je istodobno i član Komisije sudaca HNS-a. Prirodan je to slijed toga bivšeg prvoligaškog i suca sa znakom FIFA-e koji je prije tri godine zaključio karijeru zbog ozljede tetive. Posljednju utakmicu sudio je u Varaždinu, 31. svibnja 2017. godine odsviravši finale Kupa Hrvatske između zagrebačkog Dinama i Rijeke, ali taj susret je označio njegovo potpuno povlačenje jer i dalje je u hrvatskim sudačkim nogometnim vodama.

- Nismo ni mi imuni na opći trend kvantitavnog padanja sudačkog kadra, ali isto tako nismo baš u nekom golemom problemu. Sve što se događa u Slavoniji i Baranji, od teške gospodarske situacije do masovnog odlaska mladih, prilično se odražava i na nogomet, ali to je sad već neka druga tema...
No mi smo i dalje najbrojnija državna županijska nogometna organizacija sa 166 registriranih klubova. Oni svakoga vikenda igraju približno 150 utakmica u svim kategorijama, za što treba 450 sudaca, ali je u praksi taj broj manji jer se ne igra istodobno. U našoj organizaciji ih je 482 plus 12 žena, koje, uzgred, pokazuju sve veći interes za taj poziv, iz čega, dakle, proizlazi da uspijemo pokriti potrebe natjecanja na prostoru Županije osječko-baranjske. Nije, međutim, doista lako, naročito jer sva središta nemaju identičan broj sudaca, ali ni klubova, pa se često uskoči na druga područja, odnosno natjecateljske razrede. Osječko, pak, središte prednjači sa 138 sudaca, slijede ga Našice sa 104, Beli Manastir s 99, Đakovo sa 67, Valpovo s 48 i Donji Miholjac s 26, čemu dodamo i 12 sutkinja koji svi zajedno čine nešto manje od 16 posto svih sudaca (3200) u Hrvatskoj - elaborirao je predsjednik Komisije sudaca ŽNS-a postojeću situaciju. Kompletan proces ne mogavši, dakako, sam provoditi, tako da je u svakom središtu pronašao nekolicinu istomišljenika, najbližih suradnika, koji su spona između terena i krovne županijske organizacije.

- Utakmice su samo kruna onoga što sudac mora proći prije negoli se to s pravom počne nazivati. Za njihovu pripremu po terenu imam izdašnu pomoć Branimira Leke i Denisa Plantosara iz NS-a Beli Manastir, Darka Novoselnika i Davora Petrovića iz Valpova, Stipe Mijića i Tihomira Pejina iz Donjeg Miholjca, Nikole Antolovića iz Našica, Gorana Patakija iz Đakova te Milana Bergera, Dalibora Conjara, Mire Grgića, Domagoja Ljubičića, Danijela Trampusa i Marijana Kečinovića iz moga, osječkog središta. Oni provode edukativan program koji uključuje teorijska znanja i dosezanje potrebne tjelesne spreme, za što se često organiziraju seminari. Toga nije nedostajalo ni u proteklih nekoliko mjeseci lock-outa jer smo se prebacili na videotehnologiju, te će naši suci biti spremni kada krene nova sezona - dodao je Vučemilović-Šimunović mlađi.

Dražen Lekšan
Ante Vučemilović Šimunović ml.

bivši sudac

U Osječko-baranjskoj županiji situacija s nogometnim sucima nije kritična, a i od ukupnog broja sudaca više od polovine mlađe je od 20 godina. Kada se zna da se do elitne i međunarodne scene dolazi do tridesete, tada je jasno kakve mogućnosti posjedujemo
U Osječko-baranjskoj županiji, za razliku od ostatka Hrvatske, nema kritičnog nedostatka sudačkog kadra
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini