Novosti
BICIKLIZAM - UZBUĐENJE NA KOTAČIMA

Svake godine sve više turista Hrvatsku istražuje na dva kotača
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.

Od ukupno 15 biciklističkih ruta, koliko ih je integrirano u EuroVelo, mrežu europskih biciklističkih staza, četiri prolaze Hrvatskom, što znači da je naša zemlja, osim svih prirodnih ljepota koje nudi, savršena i za uzbuđenja na kotačima. I za profesionalce i za rekreativce.

Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Hrvatskoj ćete pronaći raznolike savršene staze za svačiji ukus. Iskušajte, primjerice, granice svojih mogućnosti i svladajte pet ruta utrke Tour of Croatia: Makarska – Split, Šibenik – Zadar, NP Plitvice – Učka, Pula – Umag i Sveti Martin – Zagreb. Zahtjevne, ali atraktivne staze čekaju vas u nacionalnim parkovima Krka i Plitvice te parkovima prirode Biokovo, Velebit i Učka.

S druge strane, provozajte se uz zadivljujuće krajolike u parkovima prirode kao što su Kopački rit u Slavoniji i Medvednica u središnjoj Hrvatskoj, slijedite brojne vinske i gastronomske ceste kroz prekrasne vinograde kao što su čuvene vinske ceste u Istri ili gastronomska biciklistička tura. Naravno, svoj bicikl u svakom trenutku možete ukrcati na katamaran i obići otoke.

Jasno je zašto svake godine sve više turista dolazi istražiti našu zemlju na dva kotača koristeći razgranatu mrežu biciklističkih ruta diljem zemlje. Naruku im ide upravo i to što je Hrvatska integrirana u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta koje povezuju cijeli europski kontinent. Označenim rutama diljem Europe mogu se koristiti turisti na izletima i višednevnim putovanjima te lokalno stanovništvo koje kraćim dionicama EuroVelo ruta prolazi u svakodnevnom kretanju biciklom ili u njima uživa na biciklističkim izletima. U EuroVelo mreži nalazi se 15 biciklističkih ruta kroz 42 europske države s planiranih više od 70.000 km kad mreža bude u cijelosti završena 2020. godine.

Jedna od njih, možda i najpopularnija, jest i Dunavska ruta (EV6) dužine 138 km i prolazi sjeveroistočnim dijelom Hrvatske prateći tok rijeke Dunava. U Hrvatsku ulazi iz mađarskoga grada Mohača na graničnom prijelazu Duboševica. Nastavlja Baranjom kroz mjesta Draž, Batinu (na Dunavu s memorijalnim kompleksom “Batinska bitka” i smještajem), Zmajevac (s ulicom vinskih podruma – surduk) i Suzu (biciklistički kamp), gdje skreće ulijevo prema Parku prirode Kopački rit. Vozeći se biciklom, zgodno je posjetiti atrakcije kao što su dvorac Tikveš, Eko centar i hostel Zlatna Greda, prijamni centar za posjetitelje u Kopačevu te kamp i objekte seoskog turizma u Kopačevu i Bilju. Ruta vodi lokalnom cestom područjem Parka prirode kroz mjesta Mirkovac, Sokolovac, Kozjak i Podunavlje, sve do slikovitog Kopačeva. Tim prostorom polazi i biciklistička ruta Panonski put mira Osijek – Sombor (75 km).

Razvoj biciklističkih ruta prati i logistička podrška. Ponuda prilagođena potrebama biciklista i cikloturista nema znatne razlike u Hrvatskoj u odnosu na kriterije i standarde za bike friendly objekte u drugim državama Europe i svijeta. Najvažniji kriteriji su prihvat cikloturista na jedno noćenje, sigurna prostorija - spremište za bicikle, biciklistički alat za osnovne popravke, prostor za pranje i sušenje biciklističke odjeće i putne opreme...

Naravno, očekuje se i usluga bežičnog interneta (Wi-Fi), bogata ponuda ranijeg doručka, lunch paketi ili mogućnost korištenja kuhinjom, informativni kutak za bicikliste s kartama, vodičima i prospektima, informacijama o javnom prijevozu... Objekti u Istri nose oznaku Istra Bike & Bed, a Cyclist Welcome oni u Međimurju. Od 2016. objekti iz skupine Hoteli mogu ostvariti pravo na posebni standard i oznaku Bike (za bicikliste) od Ministarstva turizma. Ostale turističke regije u Hrvatskoj uvode vlastite oznake bike friendly smještaja, npr. Kvarner Family Bike Friendly, Zadar Bike Magic, Šibenik Bike&Hike, Dalmatia Bike&Bed, a smještajni objekti kontinentalne Hrvatske nose plavu oznaku Bike&Bed. GS NATIVE

Dario Kuštro

EuroVelo rute u Hrvatskoj
EuroVelo 6 (Atlantski ocean – Crno more, poznatija kao Dunavska ruta)



EuroVelo 13 (Ruta Željezne zavjese)



EuroVelo 8 (Mediteranska ruta)



EuroVelo 9 (Baltičko - Jadransko more)
U pripremi je i nova Savska ruta od izvora do ušća te rijeke, koja prolazi kroz tri glavna grada.
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana