Novosti
SOCIJALNA DISTANCA DAJE REZULTATE

U svijetu rekordan pad broja oboljelih od gripe
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Zbog globalnih pravila fizičkog distanciranja uvedenih zbog koronavirusa stope oboljelih od gripe rekordno su niske, pokazuju rani podaci, signalizirajući da mjere imaju neviđen utjecaj na druge zarazne bolesti.


U Kini, gdje su započele najranije mjere karantene, nova izvješća o zarazama, uključujući zaušnjake, ospice i spolno prenosive bolesti, govore o znatnom padu, pri čemu je broj zaraženih gripom doživio najoštriji pad. Broj zaraza koje od početka karantene mjesečno prijavljuje ministarstvo zdravstva pao je za 90 posto, s prosječno 290 tisuća slučajeva mjesečno na 23 tisuće. Kanadski sustav za nadzor gripe također je prijavio "izuzetno niske razine" gripe, kao i druge države koje tjedno prijavljuju podatke, uključujući Britaniju i Australiju.


U svome posljednjem tjednom izvješću južnokorejski portal za zarazne bolesti prijavio je smanjenje od 83 posto u odnosu prema prošloj godini. "Imamo dosad najnižu stopu drugih viralnih zaraza za ovo doba godine", rekao je Ben Marais, stručnjak za zarazne bolesti sa sveučilišta u Sydneyju i liječnik na dječjem odjelu bolnice Westmead. "Obično imamo odjele pune djece s poteškoćama u disanju u ovo vrijeme godine, tijekom zime..., no ove godine odjeli su uglavnom prazni", rekao je.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da globalno ima tri do pet milijuna teško oboljelih i do 500 tisuća umrlih od sezonske gripe. H