Osijek
ERASMUS PLUS PROJEKT

Vodenim igrama djeca se rashladila i pobijedila dosadu
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Aktivnosti s vodom vrlo su poticajne i atraktivne djeci svih uzrasta, kaže Ivana Hazenauer

Da na visokim temperaturama i vrtićko dvorište može biti odlično mjesto za rashlađivanje uz ljetne aktivnosti ovoga su tjedna posvjedočili mališani iz podcentra Nevičica - gradskog vrtića u kojemu su se djeca i odgojiteljice protiv dosade i vrućine borili vodenim igrama!

Naime, u ljetnim mjesecima u Nevičici se nastavlja sa aktivnostima u sklopu Erasmus plus projekta "Učenje na otvorenom" pa tako za boravka na dvorištu, pokraj uobičajenih sportskih i drugih motoričkih poticaja, odgojitelji posljednjih dana kao kreativni pokretač koriste - vodu.

"Aktivnosti s vodom vrlo su poticajne i atraktivne djeci svih uzrasta i, iako ih u pedagoškoj praksi provodimo kroz cijelu radnu godinu, vrijeme visokih temperatura idealno je za uklopiti ih u dnevni plan i program. Mreže za leptire, šarene lopte, plastična ambalaža - bočice, čaše - kante i pluteni čepovi samo su neki od ponuđenih rekvizita. Natjecateljski karakter pojedinih igara dodatno je podigao temperaturu u našem dvorištu i doveo atmosferu do usijanja zdušnim navijačkim pokličima i bodrenjem pojedinaca i ekipa. Kako se trudimo djeci usaditi osjećaj zajedništva, svi skupa slavimo pobjedu - nad dosadom. Jer nije nam bitno "mjesto na tablici", nego dobra zabava, učenje kroz igru i prijateljstva koja stvaramo, a neka sklopljena u vrtiću njeguju se za cijeli život", rekla nam je voditeljica Nevičice, Ivana Hazenauer.

Projekt "Učenje na otvorenom" izradio je projektni tim Dječjeg vrtića Osijek u sastavu od četiri odgojiteljice, stručne suradnice pedagoginje i ravnateljice, a za cilj ima približiti gradske vrtiće praksi svakodnevnog boravka djece na otvorenom za koji godinama lobiraju roditelji.

Ivana Solar
NIKADA LJETO S VIŠE DJECE U VRTIĆIMA
Kao ni jedno ljeto prije dvorišta gradskih vrtića odjekuju smijehom mališana. U svih 25 otvorenih podcentara ukupno je oko 40 posto više vrtićaraca i jasličara. Naime, ove je pedagoške godine napokon ukinut sustav dežurstava koji je u srpnju i kolovozu mnoge roditelje djece čiji matični vrtići nisu radili tjerao u očaj. Iz gradske predškolske ustanove novi ljetni način rada, ističu, pripisuju prije svega koronavirusu i već spomenutoj činjenici da je velik broj roditelja ove godine ostao bez ljetnog godišnjeg odmora. Kao i da se mjera prevencije zaraze lakše pridržavati ako djeca nisu zgurana u dežurne vrtiće.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike