Osijek
NAŠ SUGRAĐANIN IVAN NIJE DVOJIO TREBA LI POMOĆI

Uspješno spašena mlada sova ušara na Sjenjaku
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Mladunče je staro tri do četiri tjedna i ima dobro razvijeno perje na krilima

Za mladu sovu ušaru petak je bio stvarno sretan dan jer ju je, vidljivo uplašenu i šćućurenu uz automobil na parkiralištu naselja Sjenjak, nedaleko od stambenih zgrada, prvi primijetio naš sugrađanin Ivan koji je u to vrijeme baš tim dijelom naselja šetao svog kućnog ljubimca. Nije dvojio ni trenutka, jer je znao da ostavi li je na tom mjestu mladunče sove nema velike šanse za preživljavanje. Naime, tako mlada i nemoćna životinja bila bi lak plijen većih pasa ili mačaka, a s druge strane opasnost joj je prijetila i od automobila.

Znao je Ivan da mladunčetu sove jedino može pomoći stručna osoba, s obzirom na to da nije mogao znati je li nakon pada s drveta ozlijeđena te je pomoć zatražio preko broja 112 hitne službe, koja je pak njegov poziv za pomoć proslijedila osječkom Društvu za zaštitu ptica i prirode. Iako je dobio obećanje da pomoć stiže, Ivan nije želio ostaviti mladunče dok se ne uvjeri da je ono u sigurnim rukama. I doista, nije prošlo mnogo vremena, a na mjestu na kojemu je uz automobil uplašena stajala mala ušara pojavio se Tibor Mikuška, poznati osječki ornitolog, zaljubljenik u ptice i veliki zaštitnik prirode koji je prije svega zahvalio Ivanu na dobro donesenoj odluci.

Iako je sova instinktivno stala u klasični obrambeni stav raširivši krila, a kljunom je davala glasna upozorenja, kada se našla u Tiborovom naručju kao da je znala da je stigla pomoć i da se nalazi u sigurnim rukama. Nakon kratkog pregleda mladunčeta,vitalnih dijelova te nožica i krila, Tibor je utvrdio da nema prijeloma koji bi bili opasni za ostanak u prirodi te je sovu prstenovao, a nakon toga vratio na drvo daleko od svih opasnosti koje joj prijete.

- Sezona gniježđenja sova ušara još traje, a s obzirom na to da ne rade svoja gnijezda nego koriste ona od vrana, riječ je o manjim gnijezdima te je moguće da neko mladunče kada poraste i ispadne iz njega. Sezona je bila sušna, što je dobro za sove, jer ima dosta glodavaca, što znači i hrane za njih. Ako je u gnijezdu pet do šest mladih, noću se one razmile po drvetu i pijuču da ih roditelji mogu pronaći i nahraniti. Moguće je da je baš noćas pala na tlo - rekao je Mikuška.

Nakon što je pregledao mladunče i ustvrdio kako je s njim sve u najboljem redu, odlučio ga je vratiti na drvo.

- Roditelji će ga najbolje naučiti kako i gdje pronaći hranu - zaključio je naš poznati znanstvenik.

Još je jednom pohvalio reakciju našeg sugrađanina Ivana, dodajući da je to najpravilniji način na koji se u takvoj situaciji može pomoći životinji.

- Budući da je onima koji to ne znaju teško utvrditi je li životinja ozlijeđena, najbolje je pozvati stručnjake, a onda je podići samo na drvo da ju ne dohvate druge životinje. Često građani uzmu sovu i odnesu ju u azil gdje bude njegovana, no nauči se dobiti hranu pa kad ode u prirodu nedostaje joj samostalno znanje o lovu - pojašnjava Mikuška, koji vjeruje da će ova mlada sova ušara biti spremna za prve letove vrlo brzo.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike