Magazin
KRISTJAN STANIČIĆ

Turističku sezonu odraditi najbolje što možemo
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
DIREKTOR HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Prema podatcima e-visitora, u Hrvatskoj trenutno boravi 760.000 gostiju, od kojih je 126.000 domaćih, a najbrojniji su gosti iz Njemačke, izjavio je u četvrtak direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić na koordinacijskom sastanku HTZ-a s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije.

- Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najpogođenije su jer je u proteklom razdoblju zbog pandemije COVID-19 nedostajao aviopromet. Veseli me činjenica da trenutno imamo intenziviran aviopromet. Vjerujem da možemo biti optimističniji u sljedećim tjednima, jer ćemo pojačati marketinške kampanje na pojedinim tržištima i dati sve od sebe da ovu turističku sezonu odradimo najbolje što možemo - poručio je Staničić.

Istaknuo je da su u tijeku marketinške kampanje u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji:

- Trenutno bilježimo najviše gostiju iz nama najvažnijih emitivnih tržišta - na prvom je mjestu Njemačka, zatim slijede Slovenci, Austrijanci, Česi, Poljaci i Mađari.

Na upit kako komentira negativnu kampanju prema Hrvatskoj iz pojedinih europskih zemalja u kojima se Hrvatsku stavlja na listu nepoželjnih zemalja za dolazak gostiju, Staničić je rekao:

- Mi na negativni PR reagiramo promptno i trenutno preko mreže naših predstavništava i objavama u inozemnim medijima. Reagiramo konkretnim, kontinuiranim pozitivnim kampanjama i pokušavamo ublažiti negativne napise o Hrvatskoj. To je sve kontekst tržišne utakmice od strane naših konkurenata, koji su ispod deset posto dosadašnjeg ovogodišnjeg turističkog prometa u odnosu prema istom lanjskom razdoblju, dok je Hrvatska ove godina do sada kumulativno na 45 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Osvrnuvši se na skorašnji Ferragosto, tijekom kojeg u Hrvatsku tradicionalno dolazi velik broj Talijana, Staničić je kazao:

- S obzirom na stanje u Italiji, neodgovorno je i neozbiljno očekivati da će nam i ove godine Talijani doći u brojkama kao i prije. Moramo biti svjesni da u Italiji situacija nije dobra - dodao je direktor Hrvatske turističke zajednice.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinska županije Joško Stella istaknuo je da je u srpnju ove godine ostvaren broj noćenja na razini 53 posto u odnosu prema 2019., te da postoji tendencija rasta, ako epidemiološka situacija ostane stabilna:

- Gotovo svi Njemici koji su lani u srpnju bili u Splitsko-dalmatinskoj županiji došli su i ove godine. Što se tiče Britanaca, napravljene su marketinške akcije na britanskom tržištu da ih se potakne na odlazak u Splitsko-dalmatinsku županiju - dodao je Stella. (H/DJ)
Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike