Novosti
PREMIJER NAJAVIO DOLAZAK CIJELE VLADE NA OBLJETNICU OLUJE

Plenković: Boris Milošević ide u Knin, a Tomo Medved u Grubore
Objavljeno 30. srpnja, 2020.

Na proslavi 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu sudjelovat će i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, najavio je u četvrtak navečer u intervjuu za vijesti RTL-a premijer Andrej Plenković, rekavši da je to dogovoreno sa SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj.


"Mislim da je to dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas", rekao je Plenković. Na novinarski upit o tome dolazi li u Knin Milorad Pupovac, premijer je odgovorio: "Cijelo vrijeme razgovarali smo o tome da u Kninu 5. kolovoza budu svi članovi Vlade. Ono što sam ja htio i što je bila moja želja, to je upravo da Boris Milošević, kao član Vlade, bude u Kninu". Najavio je da će na obilježavanju godišnjice zločina počinjenog u Gruborima nakon Oluje, Vladu predstavljati njezin potpredsjednik i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved "te na taj način poslati snažnu poruku Vlade o tome da moramo poštovati sve žrtve i dostojno obilježiti ta mjesta". Na upit zašto u Grubore ide baš ministar Medved, rekao je kako je to "zasigurno vrlo važna i velika poruka, poruka potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovjednika Tigrova i čovjeka koji jako dobro na temelju svojih osobnih i obiteljskih posljedica koje su mu nanesene tijekom Domovinskog rata može na najbolji mogući način uime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja, poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti".


Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u srijedu je kazao kako se razgovara o tome što za predstavnike te stranke može značiti odlazak na proslavu 25. obljetnice Oluje u Knin, dodavši da nema uvjeta, ali da se razgovara i o dolasku predstavnika Vlade u Grubore. "Ako procijenimo da će to donijeti ono što smatramo da bi trebalo, donijet ćemo odluku koja će ići u smjeru najboljeg rješenja", izjavio je Pupovac za N1. Poručio je da Vlada ima osobitu odgovornost, između ostaloga, da što je moguće više ratnog nasljeđa ostavi iza sebe, a da gradi kulturu mira, budućnost i zemlju koja će živjeti u miru i bez poruka koje će na bilo koji način remetiti bilo čiji mir, i koje će stvarati mir na granici naše zemlje i mirnodopske odnose sa susjedima. Upitan bi li se dolaskom predstavnika SDSS-a u Knin poslala poruka mira, Pupovac je kazao da poruku mira treba graditi, a da smo mi to prestali nakon 2011. godine, kada smo je zadnji put čuli od generala Gotovine nakon što je oslobođen.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je epidemiološki okvir za proslavu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, gdje će biti mnogo manje ljudi, popratnih događaja i konzumacije hrane i pića. D.Pav.
VUČIĆ ĆE "POKUŠATI RAZUMJETI"
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak da će pokušati razumjeti budu li predstavnici Srba u Hrvatskoj nazočili obilježavanju obljetnice Oluje, iako Srbija ne može podržati tu gestu, jer Oluju smatra etničkim čišćenjem, no želi raditi na pomirenju s Hrvatskom. Vučić je istaknuo kako on "osobno i kao predsjednik Srbije", ne može podržati sudjelovanje predstavnika Srba iz Hrvatske "na proslavi Oluje u Kninu". "Ali, nijedne sekunde ih neću optužiti da su bilo kakvi izdajnici, i bilo što slično, nego ću se truditi razumjeti - ako to odluče - zašto su takvu odluku donijeli. Pokušat ću razumjeti i nastavit ćemo raditi s njima na pomirenju s Hrvatima i Hrvatskom", rekao je Vučić novinarima. Dodao je kako do tog pomirenja može doći "uz obostrano poštivanje žrtava". Najavio je da će ove godine predstavnici Srbije i bosansko-heercegovačkog entiteta Republike Srpske zajednički obilježiti godišnjicu Oluje na području Rače, uz granicu s BiH, gdje je 1995. prešao najveći broj izbjeglica tijekom egzodusa iz Hrvatske.
Možda ste propustili...