Novosti
OD IZNIMNIH MJERA IZUZETI HRANA I KOZMETIKA

Cijene maski, lijekova i dezinfekcijskih sredstava i dalje će se kontrolirati
Objavljeno 31. srpnja, 2020.

Vlada je u četvrtak od iznimnih mjera kontrole cijena za određene proizvode izuzela prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu uporabu, dok će se te mjere i dalje primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva.


Uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije bilo nestašice proizvoda na tržištu, od iznimne kontrole cijena izostavljaju se prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu uporabu, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Time će se, rekao je Ćorić, omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje. Dodao je kako u Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti COVID-19, pa se izvorna odluka nastavlja primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva. Podsjetio je da je svrha odluke o iznimnim mjerama za određene proizvode od 15. ožujka ove godine, koja je dopunjena 30. travnja, sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnosti monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima epidemije COVID-19. Odluke su, kazao je, donesene kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje.

Podsjetimo, nakon odluke Vlade RH o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, tržišna inspekcija je od 16. ožujka kontinuirano obavljala nadzore proizvoda obuhvaćenim tom odlukom. "Koronaprofiteri" mjesecima zaokupljaju pozornost Državnog inspektorata koji izvještava kako su cijene zaštitnih maski, rukavica i dezinficijensa daleko od realnih te da se divljanje cijena bilježilo i kod osnovnih namirnica. Iz Inspektorata objašnjavaju kako se u nadzorima polazilo od referentne cijene, odnosno od toga da cijena kontroliranog proizvoda ne smije biti viša od one na dan 30. siječnja 2020. godine, uz iznimku koja daje mogućnost podizanja cijene isključivo zbog rasta nabavne cijene proizvoda, neovisno o volji gospodarskog subjekta. Od sredine ožujka do početka lipnja obavljeno je 1488 inspekcijskih nadzora, prema 32 gospodarska subjekta poduzete su upravne i/ili prekršajne mjere, a u nadzorima nad devet gospodarskih subjekata zabilježena je osnovana sumnja na povredu odluke i zakona. Među proizvodima za koje je utvrđeno divljanje cijena najviše se ističu zaštitne maske, za koje je zabilježen porast cijene od gotovo 600 posto. H/I.Solar
Svrha odluke je sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena u okolnostima epidemije
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %