Tehno
IGRALI SMO: THE LAST OF US PART II

Remek-djelo gaming industrije s vrlo napetom pričom
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Ova je igra nastavak izuzetno uspješnog originala koji smo zaigrali još 2013. godine

Ako ste iole ozbiljan igrač, tada vam The Last of Us Part II nije potrebno dodatno predstavljati i sigurni smo da ste ga već zaigrali. No ako ste onaj koji tek tu i tamo zaigra nešto, The Last of Us Part II je poput obavezne lektire koju potpisuje Naughty Dog.


The Last of Us Part II igra je koja je kod većine medija i kritičara ostvarila gotovo maksimalnu ocjenu. Kada igra ostavlja takav dojam globalno, pomalo se sa strahopoštovanjem i velikim očekivanjima stavljamo pred nju. The Last of Us Part II dobili smo prilike zaigrati među prvima, no za puni dojam dali smo si vremena, stoga tek sada donosimo naš osvrt na ovo remek-djelo igraće industrije koje je svoje mjesto u povijesti igara već osiguralo.

Pričam ti priču

The Last of Us Part II nastavak je izuzetno uspješnog originala The Last of Us koji smo zaigrali još 2013. godine. Iako su mnogi bili skeptični da će nastavak samo narušiti ugled originala, jer kako su mnogi, pa i mi sami mislili - bolje od originala ne može, nastavak je stigao kao kruna i svima nam pokazao kako zapravo nastavak neke igre i treba izgledati. Ako imate vremena, svakako toplo preporučujemo zaigrati prvi pa potom drugi nastavak, isplatit će vam se sigurno. No vratimo se na The Last of Us Part II. Ellie i Joel, protagonisti originala i nastavka, žive naoko mirnim i sređenim životom u ograđenom gradiću Jacksonu. Svijet oko njih i dalje je surov, siv i beznadan, no igra nam to na početku nikako ne otkriva. Prvih sat vremena igra nas upoznaje sa svijetom te nas polako uvodi u priču. Ako niste ljubitelji "skakanja u vatru", ovo će vam se itekako svidjeti. Kroz taj početak upoznajemo se sa svim kontrolama, pravilima. Međutim, pomalo uljuljani moramo priznati kako nas je poprilično šokirao prvi susret sa zombijima i prva borba. Kasnije tijekom igre malo je situacija gdje ćete imati priliku odmarati se. Zapravo, upravo u sekvencama borbe i priče igra djeluje na poseban način na igrača, dirajući našu emotivnu stranu i donoseći nam užitak potpunog uranjanja u igru. Uz to, radnja igre pokriva tri dana događaja, koje ako igru budemo igrali intenzivno, doslovno i prolazimo u stvarnom vremenu. Dojam dodatnog vremena pružaju nam prostranstva otvorenog prostora. Ta veća područja koja možemo istraživati, loveći sitne detalje poput ostavljenih pisama, stranica dnevnika, crteža ili grafita daju kontekst događajima koje istražujemo, a ponekad i onima koji slijede. Ovakvim detaljima dodatno upoznajemo igru, priču i likove koji nas slijede. Iako se možda čini kako igra nije linearna zbog te slobode, ona to svakako je, a opcionalno skretanje s nekog zacrtanog puta neće promijeniti ishod.

Grafika za 10

Moramo priznati da se svaki put iznova iznenadimo mogućnostima koje pruža PlayStation 4 Pro konzola, pa iako smo u očekivanju PlayStation 5 konzole, kupnju PS4 Pro nikako nemojte smatrati pogrešnom, čak i ako ju kupite samo zbog ove igre. Otvoreni prostori, sve scene te protagonisti donose toliko realne crte i ekspresije da ponekad možemo pomisliti kako zaista gledamo film. Već spomenute otvorene prostore u igri valja iskoristiti za pametno taktiziranje. Naime, zbog ograničenog streljiva, ali i znatno većeg broja neprijatelja, taktiziranje je itekako potrebno. Toplo vam preporučujemo iskoristiti mogućnosti skrivanja, šuljanja i puzanja po visokoj travi koja će nas skriti od ljutih neprijatelja. Koliko je Naughty Dog pazio na sve detalje i važnost priče pokazuje i to da su svi neigrači likovi (NPC) imenovani. To ćemo itekako zapamtiti po tome što, recimo, suborci palog neprijatelja dozivaju imenom. To će svakako ostaviti emotivni dojam na igrača. Tijekom 20-ak sati koliko traje kampanja The Last of Us Part II možete uživati u zaista napetoj priči koja će vam ovaj gameplay učiniti realnim i jedinstvenim iskustvom.


Ocjena: 95


Dojam: The Last of Us Part II je igra koja se ne propušta i koja je stigla kao kruna PlayStation 4 konzole prije dolaska PS5.
Marin Režić
Igra je koja je kod većine medija i kritičara ostvarila gotovo maksimalnu ocjenu
Sve scene te protagonisti donose toliko realne crte i ekspresije da ponekad možemo pomisliti kako zaista gledamo film
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike