Ekonomija
ČELNICI TEHNOLOŠKIH DIVOVA PROTIV OPTUŽBI

Facebook, Google, Apple i Amazon negiraju monopol
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Čelnici četiriju najvećih američkih tehnoloških kompanija - Facebooka, Amazona, Googlea i Applea - u srijedu su pred Kongresom redom odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenje konkurencije i pogodovanje demokratima u američkoj predsjedničkoj kampanji.


Mark Zuckerberg iz Facebooka, Jeff Bezos iz Amazona, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i Appleov Tim Cook, čije tvrtke imaju tržišnu vrijednost od oko pet bilijuna dolara, u saslušanju preko višesatne videokonferencije, odgovarajući na pitanja zastupnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje tvrtke u online oglašavanju te poručili da podržavaju obje kampanje za američke predsjedničke izbore. Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje i prvi put da se Bezos pojavio pred zastupnicima.


Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i općenito zlouporabu svoje tržišne prevlasti uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su također tvrdili da cenzuriraju njihove političke stavove.


Tako je republikanac Jim Jordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristašama, a prethodno je danas predsjednik Donald Trump zaprijetio da će "unijeti pravdu" u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.


Na Jordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu, Pichai je odgovorio: "Podržavamo obje kampanje. Našem radu pristupamo nestranački." Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Facebookova Zuckerberga optuživši Facebookove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni. "Želimo biti platforma za sve ideje, bez pristranosti", istaknuo je. Demokrat David Cicilline, predsjednik pododbora za zaštitu tržišnog natjecanja, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju "štetan ekonomski učinak" te da njihova tržišna prevlast "ubija male poduzetnike." Tako je Google optužio za krađu online recenzija tvrtke Yelp, na što je Pichai odgovorio kako bi želio znati pojedinosti na kojima se temelje takve objede.

Facebookov Mark Zuckerberg opravdavao je svoju dominaciju u području društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio "sićušna aplikacija za dijeljenje fotografija", a on je od nje napravio fenomen društvenih medija. Bezos, pak, nije zanijekao da Amazon koristi podatke trećih strana (prodavača) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja. "Da smo otkrili da je to netko prekršio, poduzeli bismo akciju protiv njih", rekao je. Appleov Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za App Store. "S tim se ne slažem", rekao je i objasnio da se programeri natječu, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation. H
"Želimo biti platforma za sve ideje, bez pristranosti", izjavio je Mark Zuckerberg
Možda ste propustili...

SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street je oštro pao

UBRZANI RAZVOJ INFORMACIJSKIH I KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJA

Cjeloživotnim učenjem do rasta konkurentnosti na tržištu rada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana