Ekonomija
TKO JE PRIMIO POTPORE ZA TRAVANJ

Potpore je primilo i 28 poreznih dužnika
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Fininfo: Isplate potpora ovakvog tipa iziskuju implementaciju dodatnih ograničenja i veću kontrolu onih koji ih primaju

Posljedice zatvaranja gospodarstva ili ograničavanja rada pojedinih sektora kako bi se zaustavilo širenje koronavirusom u Hrvatskoj osjetit će se još dugo. Potpore Vlade RH za očuvanje radnih mjesta proteklih su mjeseci dijelom ublažile udarce, no strah postoji od toga što u gospodarstvu donosi jesen.


Financijski portal Fininfo napravio je prvo analizu 83.955 poslovnih subjekata koji zapošljavaju 484.922 radnika, koji su se u ožujku prijavili za potporu za očuvanje radnih mjesta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a država im je ukupno isplatila 1,5 milijardi kuna. U drugom dijelu ovog serijala Fininfo analizira strukturu primatelja potpore za očuvanje radnih mjesta za travanj, u kojem je 2,2 milijarde kuna isplaćeno za 98.535 poslovnih subjekata (s ukupno 558.724 zaposlenika).


Zanimljiva je usporedba starosne strukture primatelja potpore. U ovom dijelu analize, njezin autor Hrvoje Njegovec dijeli ih na mlade (osnovani 2015. godine i kasnije) i stare (osnovani prije 2015. godine). Može se očekivati kako su starije tvrtke i obrti obično, zbog dužeg poslovanja, prikupljenog iskustva i sredstava (kapitalne rezerve), stabilnije i otpornije na krize od subjekata koji su u ranoj fazi svog postojanja. No, analitika je pokazala kako stvarna situacija nije uobičajena za krizne situacije. Naime, trenutno je u Republici Hrvatskoj udio "starih" aktivnih poduzeća oko 60 posto, koliko je otprilike starih subjekata u strukturi broja poduzeća koja su primila potporu. Stoga se može zaključiti kako je ova kriza pogodila podjednako mlade i stare subjekte.


Promatra li se broj subjekata koji su primili potpore, vidljivo je da prevladavaju dva pravna oblika, a to su obrti i društva s ograničenom odgovornošću. Oni zajedno obuhvaćaju više od 84 posto svih subjekata koji su primili potpore. U analizi dodjele potpore ovisno o pravnom obliku nisu obuhvaćena dioničkih društava, s obzirom na to da ih je generalno malo, a umjesto njih pojavila se kategorija slobodno zanimanje, gdje kao primatelji potpore prevladavaju odvjetnici, javni bilježnici i ordinacije privatne liječničke prakse. Ukupno je njih 938.


No u analizi Fininfo portala identificirano je i ukupno 28 gospodarskih subjekata kojima je država isplatila potpore za travanj, a u tom istom razdoblju nalazili su se na listi poreznih dužnika, odnosno nisu podmirili svoja dugovanja prema državi. Među tim subjektima nalazi se pet dioničkih društava i 23 društva s ograničenom odgovornošću, koji su primili potpore u iznosu od 2,2 milijuna kuna za 557 zaposlenika. Spomenutih 28 poduzeća državi je dužno čak 106 milijuna kuna.
​Autor analize stoga zaključuje kako isplate potpora ovakvog tipa iziskuju implementaciju dodatnih ograničenja i veću kontrolu subjekata kojima se potpore isplaćuju.


Dario Kuštro
VRTIĆI I POLIKLINIKE
Autor analize skreće pozornost na činjenicu kako pet pravnih oblika zapošljava nešto više od 98 posto svih zaposlenika za koje su državne potpore za travanj isplaćene. Od ovih pet kategorija, ističe ustanove, zbog razloga što je to jedina kategorija koja je osnovana i posluje u svrhu obavljanja djelatnosti od javnog interesa. Najveći dio ustanova, 93 posto od njih 700, koje su primile potpore za travanj posluje u obrazovnom i zdravstvenom sektoru. Pretežito je riječ o dječjim vrtićima i poliklinikama.
Najveći broj potpora dobila su društva s ograničenom odgovornošću s ukupnim brojem od 375.680 radnika
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike