Novosti
PRIJEDLOZI PODUZETNIKA NOVOJ VLADI

Žele niže poreze i transparentnost
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
U anketi koju je među svojim članicama provela Hrvatska udruga poslodavaca u lipnju, kako bi utvrdila potencijalne prijetnje poslovanju u ovoj godini, ali i prikupila prijedloge mjera prema novoj vladi RH, kao ključni reformski zahtjevi pokazali su se oni na koje HUP već godinama upozorava. Kako je priopćeno iz HUP-a, od ukupnog broja tvrtki koje su ispunile anketu, njih više od 70 posto na prvo je mjesto kao najveću pomoć u poslovanju u idućih godinu dana stavilo upravo smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, dok je njih 36 posto kao prioritete izdvojilo transparentnost, digitalizaciju, učinkovitu i manju državnu i javnu upravu s jasnijom administracijom. "Ovo ukazuje na potrebu da Vlada nastavi s mogućnošću otpisa ili odgode određenih poreznih i neporeznih davanja za vrijeme trajanja krize, uz daljnje trajno smanjivanje svih nameta", ističe HUP.
Gotovo 80 posto poslodavaca očekuje pad prihoda u 2020. u odnosu na 2019., s time da ih gotovo polovina očekuje pad prihoda veći od 20 posto. "S obzirom na takva očekivanja u poslovanju, izvjesno je da će i u nastavku godine postojati potreba za potporama za očuvanje radnih mjesta", ističe se. Anketa je pokazala i kako 14 posto poduzeća očekuje istu razinu prihoda kao i u 2019., dok njih osam posto očekuje rast prihoda u odnosu na 2019. Među najvećim prijetnjama poslovanju do kraja 2020. izdvajaju se pad potražnje za proizvodom ili uslugom (67 %) te naplata potraživanja, odnosno problemi s likvidnošću (16 %). D.Pav.
NUŽNO JE NASTAVITI S MJERAMA
"Anketa HUP-a jasno je pokazala kako su prioriteti poslodavaca i dalje smanjenje porezne i parafiskalne presije te su im od velikog značaja lakoća poslovanja i pravna sigurnost, a posebno u uvjetima velike neizvjesnosti u kakvoj se sada nalazimo. Nužno je nastaviti i s mjerama započetim za vrijeme koronakrize te razmišljati o novim mjerama za jesen kada nas očekuje mnogo novih izazova", rekao je Damir Zorić, v.d. glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca.