Sport
NK OSIJEK I PROBLEMI SA SUĐENJEM

VAR ih nije volio: Gotovo sve odluke išle su protiv Osječana
Objavljeno 30. srpnja, 2020.

Jedno od obilježja prošle sezone za NK Osijek, a to se posebno odnosi na proljetni dio prvenstva otkako je u HNL uvedena videotehnologija kod spornih situacija, bio je odnos sa sucima.

Nerijetko su iz Gradskog vrta dizali buku nezadovoljni načinom na koji im se dijelila pravda. Poznati su događaji iz polufinala Kupa protiv Rijeke na Rujevici kada su pogrešne odluke suca Igora Pajača onemogućile Osječane na putu prema finalu. Međutim, tih kontroverzi bilo je još, a u oko posebno bodu one iz posljednja dva kola prvenstva u kojima je Osijek izgubio bitku za drugo mjesto.

VAR nije pomogao
Nedosuđeni kazneni udarac u Varaždinu nad Marićem oko kojeg su se složili svi sudački eksperti te sporna situacija iz susreta s Lokomotivom nakon duela Pilja i Markovića u kaznenom prostoru "lokosa" samo su bili vrhunac problema koje su Osječani imali sa sucima. Gotovo nestvarno zvuči podatak kako VAR nije donio ni jednu odluku u korist bijelo-plavih. Netko će se možda sjetiti kaznenog udarca protiv Istre 1961, ali tada je sudac Marko Matoc preko pregleda snimke samo potvrdio svoju odluku o dosuđivanju penala. Sve ostale odluke, među kojima su dva poništena pogotka protiv Istre 1961 u Puli te nedosuđeni kazneni udarac protiv Rijeke u prvenstvenom susretu na Rujevici kada je Nino Galović evidentno igrao rukom u svom kaznenom prostoru, otišle su protiv Osijeka. Stoga nije ni čudno što su u osječkom taboru često spominjali sudačku zavjeru.

- Uz takvo suđenje nismo ni mogli napraviti bolji rezultat - ustvrdio je trener Ivica Kulešević, nakon poraza od Lokomotive, a onda se obrušio na VAR.

- U početku sam bio među onima koji su podržavali uvođenje te tehnologije, ali nakon što sam je doživio u praksi, nadam se kako će je što prije - ukinuti! Nisu u pitanju nedorečeni i tvrdi protokoli oko toga kada se VAR uključuje ili šteta koju nam je nanio. Više mi smeta što pregledanje snimki predugo traje i razbija ritam utakmice. Konkretno, mi smo protiv Lokomotive bili u velikom naletu kada nas je prekinulo pregledanje snimke koje te trajalo 3-4 minute, pa je Lokomotiva dobila zraka. Ubija i emocije jer ne možeš normalno proslaviti pogodak s obzirom na to da se svaki pregledava. Mislim kako postoji puno stvari koje su kod VAR-a otišle u krivom smjeru. Vidimo kako je s tom tehnologijom puno problema i u ostalim europskim prvenstvima.

Slali snimke u inozemstvo
Teško je vjerovati kako će se Kuleševiću ostvariti želja o ukidanju VAR tehnologije. Osijek je s njom doista imao loša iskustva, a, općenito gledano, svakako bi se trebalo doraditi protokole oko situacija u kojima se VAR koristi, a posebno bi bilo poželjno ubrzati cijeli proces pregledanja spornih situacija. Inače, u očaju zbog krivih procjena sudaca u Gradskom vrtu su pribjegli još nekim potezima.

- Slali smo sve te sporne situacije petorici sudačkih eksperata iz inozemstva od kojih su dvojica iz Liga petice. Željeli smo neutralno mišljenje preispitujući naše stavove. Ispalo je da smo u velikoj većini slučajeva bili u pravu. No to je sad prošlost. Možemo se samo nadati kako ćemo sljedeće sezone imati manje problema sa suđenjem - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Dalibor Keler
OSIJEK II OTPUTOVAO NA PRIPREME
Druga momčad Osijeka, koja je gotovo pet mjeseci bez natjecateljske utakmice, sprema se za treću sezonu u Drugoj HNL. Trener Igor Tolić odveo je svoje trupe na pripreme u Sveti Martin na Muri, gdje će ostati do 2. kolovoza. Na put je krenulo 29 igrača, a u Međimurju će drugi sastav bijelo-plavih odigrati i dva pripremna susreta. Jučer su imali test protiv Maksimira, a 1. kolovoza im je suparnik momčad Dinama II.
Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike