Novosti
VISOKA UČILIŠTA

Novi studenti na upis većinom morali "uživo", s maskom i uz razmak
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Upise isključivo na daljinu provodi samo Filozofski fakultet u Osijeku * Fakulteti vodili računa da ne dođu svi u isto vrijeme

Iza desetaka tisuća učenika, prije svega onih završnih razreda, izuzetno je teška i neizvjesna godina, koju su obilježili štrajk i epidemija koronavirusa, pa su bili prisiljeni nastavu slušati na daljinu. Posebno stresno bilo je ovogodišnjim maturantima, koji su, usprkos teškoćama, uspjeli svladati zadano gradivo i prilično uspješno završiti državnu maturu. Pred njima su sada upisi na visoka učilišta, koji se također odvijaju u drukčijim uvjetima. Kako nam objašnjavaju dekani s kojima smo razgovarali, iako je epidemiološka situacija i dalje zahtjevna, oni se odvijaju uglavnom u fizičkom obliku, a tek rjeđe online.



Prilagođavanje

Budući brucoši svoje su svjedodžbe za uspješno položene ispite državne mature primili 22. srpnja, a na mnogim fakultetima upisi su krenuli odmah nakon toga, dok na nekima traju i ovoga tjedna. Praksa je uglavnom da se kandidate podijeli prema ostvarenom mjestu na rang-listi te da se, ovisno o tome, upisuju u točno određenom vremenu, poštujući epidemiološke preporuke. To nam potvrđuje i izv. prof. dr. sc. Damir Varevac, dekan Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, koji ističe kako su se morali prilagoditi ovoj specifičnoj situaciji. "Upise smo provodili uživo, uz poštovanje svih donesenih mjera, pa su tako bile obvezne maske i vlastite olovke. Također, svima smo mjerili tjelesnu temperaturu i evidentirali ju, a budući studenti morali su, s obzirom na ostvareni rang, doći u točno određeno vrijeme, dakle, nije postojala mogućnost ulaska grupe od desetak studenata u ‘tuđem‘ terminu. Inače, izuzetno smo zadovoljni ovim ljetnim rokom jer smo uspjeli popuniti sva mjesta na redovitim studijima, gdje smo na jedno slobodno mjesto imali potražnju od 1,5 pa sve do četiri studenta. Ono što jedino nije popunjeno je izvanredni stručni studij građevinarstva, koji najčešće popunjavamo u jesenskom roku", kaže prof. Varevac. Slično je i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, kaže dekan prof. dr. sc. Boris Crnković. "Upise smo odradili uživo uz poštovanje svih epidemioloških preporuka, a nadamo se da ćemo slično uspjeti i u jesenskom roku, s obzirom na to da imamo dobre prostorne kapacitete, zbog čega smo i ispite tako uspjeli odraditi", istaknuo je Crnković. Uspješne upise uživo proveli su i na Akademiji za umjetnost i kulturu, objašnjava dekanica prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić. "Sve smo odradili fizički, poštujući donesene mjere koje su nalagale nošenje maski, fizičku distancu i dovoljan broj učionica, uz obveznu dezinfekciju. Ove smo godine popunili 96 posto kvote i tražit ćemo proširenje primarno prema izvanrednim studentima za jesenski rok", objasnila je prof. Sablić Tomić.

Potpuno online


Potpuno drukčija situacija od većine sastavnica osječkog Sveučilišta je na Filozofskom fakultetu, koji upise provodi potpuno online, potvrđuje nam prodekan za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Leonard Pon. "Upisi na preddiplomski studij održali su se na daljinu, a ni za koji dio upisnog postupka nije bilo potrebno dolaziti na fakultet, nego se komunikacija i dostava podataka i dokumenata odvijala dijelom preko e-pošte, a dijelom preporučenom poštom. Svi su pristupnici uspješno prikupili i dostavili potrebne dokumente. Uočava se velik interes za nove dvopredmetne preddiplomske studijske programe, informatologiju i povijest umjetnosti. Ostaje slobodnih mjesta za jesenski rok jer je sad popunjeno 74 posto upisne kvote Filozofskog fakulteta. S obzirom na održavanje nastave na daljinu, koje je zasigurno bitno utjecalo na uspješnost završetka srednjoškolskog obrazovanja, a time i prolaznost na ispitima državne mature, a i s obzirom na neizvjesnost vezano uz pitanje provedbe izbornoga dijela mature, teško je u ovom trenutku analizirati kako su prošli upisi", zaključio je Pon.


Ema Nenadić
USPJEŠNA KOMBINACIJA DVIJU VARIJANTI
Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu ovogodišnje upise ljetnog roka proveli su dijelom online, a dijelom fizički, objasnio je dekan prof. dr. sc. Jurislav Babić. "Nešto smo proveli elektronskim putem, uglavnom popunjavanje osobnih podataka, a dio uživo, poput slikanja za iksice, ali i donošenja nekih originalnih dokumenata, tako da smo kombinirali ove dvije varijante. Kandidati su bili raspoređeni u upisne grupe prema abecednom redoslijedu i morali su osobno doći, osim ako nisu prethodno javili drugačije", istaknuo je prof. Jurislav Babić.
12.957 mjesta
Slobodno je ostalo još 12.957 mjesta na hrvatskim fakultetima. Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.
Prof. Leonard Pon: Ni za koji dio upisnog postupka nije bilo potrebno dolaziti na fakultet
Možda ste propustili...