Novosti
PROMJENE NAKON ULASKA HDZ-OVIH KANDIDATA U SABOR I VLADU

Županija će raditi s dva dožupana, još se čeka zamjena za Tramišak
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Izborni uspjeh Hrvatske demokratske zajednice na netom održanim parlamentarnim izborima, posebice u 4. izbornoj jedinici, u kojoj su osvojili osam mandata, donio je promjene u izvršnoj lokalnoj upravi u Osječko-baranjskoj županiji. Naime, kao što je poznato, mjesto u Hrvatskom saboru ostvarili su Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, i Nataša Tramišak, pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije. No nisu oboje sjeli u saborske klupe.


Anušić je odlučio i dalje ostati na poziciji župana, a Nataša Tramišak je odmah nakon prisege u Hrvatskom saboru postala dijelom nove vlade Andreja Plenkovića - nova je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Tako je kao njezina zamjena u saborske klupe ušao Goran Ivanović, dosadašnji osječko-baranjski dožupan. To znači da je županija u jednom danu ostala bez dožupana i pročelnika vitalnog upravnog odjela. Hoće li ih i tko zamijeniti na tim dužnostima upitali smo u Osječko-baranjskoj županiji.


Za sada je izvjesno da neće biti imenovan novi zamjenik župana te će Osječko-baranjska županije ostati na dva dožupana. Uz Ivana Anušića i Gorana Ivanovića, Petar Lagator je izabran na neposrednim izborima sukladno posebnom zakonu, a uvažavajući multietičnu specifičnost najveće slavonske županije. Radomir Čvarković izabran je za zamjenika župana Osječko-baranjske županije iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine.


"To bi trebalo biti dovoljan broj da se nesmetano nastavi djelovanje županijske uprave", kaže nam izvor iz Županije. Petar ​Lagator tako je odmah naslijedio Gorana Ivanovića na mjestu pročelnika Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Zakon propisuje tko u slučaju njegove spriječenosti (ili odstupanja s dužnosti) mijenja župana (gradonačelnika, načelnika općine), ali ne i tko mijenja njegova zamjenika. Teoretski, moglo se dogoditi da oba dožupana budu izabrana u Sabor, a da županijska uprava nastavi normalno djelovati bez njih.


Druga je priča što će biti s pozicijom čelnika ili čelnice županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije nakon što je Nataša Tramišak otišla u Banske dvore. U tom, nevelikom, uredu zaposleno je devet osoba, dvije su na mjestu voditelja odsjeka i vjerojatno će se među njima tražiti novo kadrovsko rješenje za sljedeće mjesece, odnosno dok se u svibnju iduće godine ne održe lokalni izbori za jedinice lokalne samouprave. No i u ovom slučaju, kaže nam naš izvor, pročelnica Tramišak je ostavila uhodan tim, tako da ne bi trebalo biti problema.
Podsjetimo da je Ivan Anušić, župan i potpredsjednik HDZ-a i kreator lokalne pobjedničke strategije svoje stranke, odlučio ostati voditi županiju te da neće zamijeniti poziciju župana za onu saborskog zastupnika, a vjerojatno će biti snažno angažiran i na pripremama stranke za lokalne izbore. "Odlučio sam ostati u Osijeku i ostati župan, boriti se za još najmanje jedan mandat. Ovdje su veliki projekti u tijeku i neću otići u Zagreb. Netko bi drugi morao biti župan, ali bi se zasigurno izgubilo na kontinuitetu", kazao je o ovoj temi Ivan Anušić još tijekom izborne noći. D.Kuštro
Petar Lagator zamijenio je Gorana Ivanovića u Stožeru civilne zaštite Osječko-baranjske županije
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika