Novosti
PREDSJEDNIK S RATNIM ZAPOVJEDNICIMA

Obljetnicu Oluje proslavit će na kninskoj tvrđavi
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da će 25. godišnjicu akcije Oluja proslaviti na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovjednicima 4. kolovoza, kada će im uručiti odlikovanja. Ujutro, 4. kolovoza, na tvrđavi ću se susresti s predstavnicima postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, a navečer istoga dana i s predstavnicima Hrvatske vojske te im uručiti odlikovanja i promaknuća, rekao je Milanović u Rijeci. Među ostalima, odlikovat će i gardijske brigade HVO-a koje su djelovale pod hrvatskim zapovjedništvom kao dio Hrvatske vojske u Oluji i čiji su pripadnici ginuli za oslobađanje hrvatskog teritorija.


Predsjednik Milanović ustvrdio je da je kninska tvrđava kultno i mitsko te panhrvatsko mjesto. Na upit novinara da komentira spor oko mjesta obilježavanja Oluje u Kninu, odgovorio je da Vlada može organizirati svečanost gdje želi, pa i u Čavoglavama, a da to on ne može spriječiti, nego da samo može reći što misli da je bolje. "Knin je u tom smislu ništa, a to je bio i 1991. godine. Bio je prašnjava željeznička postaja s mnogo vojnika i tvornicom ‘šarafa‘, bez novca, intelekta i bez ideja, a imaginarij pobune rađen je u Beogradu. Ne znam tko mi može zamjeriti na ovome, građani koji su napustili Knin i žive u Kragujevcu“, rekao je Milanović. Pobjeda u Oluji neokrnjena je, čista i junačka, a ubojstvo staraca u Gruborima je razbojništvo.
Na pitanje o mogućem vezivanju proslave u Kninu s obilježavanjem stradanja srpskih civila u Gruborima nakon Oluje, Milanović je ustvrdio da bi se u Gruborima trebalo obilježavati na dan kada se tamo i dogodilo ubojstvo. H