Novosti
NOVA ŽARIŠTA VEZANA UZ VEĆA OKUPLJANJA

Potpisan predugovor za
milijun i pol doza cjepiva
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Komisija razmišlja o mogućnosti financiranja cjepiva iz fondova EU-a

Nacionalni stožer civilne zaštite pozvao je organizatore događaja da se pridržavaju svih epidemioloških mjera jer je to jedini način na koji se može smanjiti broj novozaraženih koronavirusom. Ravnatelj Nacionalnog stožera Davor Božinović kazao je na konferenciji za novinare u srijedu kako svakodnevno razmatraju donošenje novih mjera.


Božinović je rekao i kako je Stožer s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom razgovarao o početku školske godine najesen. "Dogovorili smo da će u okviru Ministarstva obrazovanja postojati jedna posebna radna skupina koja će predlagati, i biti na neki način podrška epidemiološkoj službi, i koja će sama imati stručnjaka epidemiologa, s obzirom na cijeli niz pitanja i situacija koje bi trebali predvidjeti vezano uz rizik širenja bolesti u školskim ustanovama", najavio je Božinović.


Na pitanje novinara da se Udruga glazbenih menadžera požalila kako im je onemogućen rad te da su samo od jednog županijskog stožera dobili rješenje za okupljanje veće od 1000 ljudi, ministar je kazao kako već postoje preporuke da se u ovim okolnostima mogu organizirati kulturni sadržaji i koncerti, ali uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera. "Neke stvari u ovakvim uvjetima epidemije nisu moguće, nisu mogući koncerti gdje bi se skupio veliki broj ljudi kao što je to nekad bilo, i koji ne bi održavali fizičku distancu između sebe. Koncerti su za 2020. i 2021. praktički otkazani više-manje u cijeloj Europi, u SAD-u i 2022. Moramo svi naći načina kako se organizirati da bi opstala ta djelatnost, to možemo samo racionalnim pristupom", naglasio je Božinović.


Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je potpisao predugovor za milijun i pol doza cjepiva te da nismo još ništa platili jer potpisani ugovori i sporazumi tek ubuduće reguliraju nabavu cjepiva, istaknuvši da je Hrvatska dio inicijative Europske komisije. Dodao je da Komisija razmišlja o modalitetu financiranja te mogućnosti financiranja iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naglasio je da brojke ovih dana u Hrvatskoj variraju zbog žarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji te su vezane uz novooboljele s vjenčanja u Hrvacama te sprovoda i karmina u Imotskom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novooboljeli su povezani s momačkom večeri u Cerni te vjenčanjem koje se preselilo u Našice. Dodao je kako su velike brojke povezane s velikim okupljanjima te kako je to u ovome trenutku glavni izvor zaražavanja.


Na pitanje da oporba još jednom poziva na njegovu smjenu zbog slučaja predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka, Capak je naglasio kako u tom slučaju ne misli da je napravljena pogreška.
Ministri Beroš i Božinović te ravnatelj Capak potvrdili su novinarima kako su na svoje mobitele instalirali novu aplikaciju za praćenje zaraženih "Stop COVID-19". U Hrvatskoj je u srijedu zabilježen 71 novi slučaj zaraze koronavirusom.


Hina/D. Pavlović
NEMA REPRESIJE U DJELOVANJU STOŽERA
Komentirajući opetovane optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića da je Nacionalni stožer neustavan, Božinović je podsjetio da je Stožer utemeljen još 2015., za vrijeme vlade premijera Milanovića. "Jedine promjene koje su se dogodile su s obzirom na ovu situaciju s pandemijom, koju nitko nije mogao predvidjeti, ni tada ni 2019., kada je zakon doživio određene novelacije, a time je Stožer dobio ovlasti da donosi odluke vezane uz provedbu mjera koje se određuju u suradnji s HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva, a sve pod nadzorom Vlade", istaknuo je ministar. Rekao je i kako u djelovanju Stožera nema nikakve represije ili tendencija kojima bi se ikome umanjivala prava. "Ovo je tijelo koje se bavi, na temelju znanja i epidemioloških preporuka i znanosti, pronalaženjem balansa da se te aktivnosti održe, da gospodarstvo i turizam ne stanu", ustvrdio je Božinović. Smatra kako Sabor ne bi mogao u ovakvoj situaciji donijeti dobru odluku, ponajprije zbog dugotrajnih rasprava, te istu odluku promijeniti u roku manjem od 24 sata.
Možda ste propustili...