Regija
PRETPREMIJERA FILMA DINE MATAZA

‘’Posljednja patrola’’ dokumentira smrt Stjepana Mlakara
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Film govori o 11. kolovoza 1991. - napadu na patrolu hrvatske policije i prvoj žrtvi na orahovačkom području

ČAČINCI - Istina o Domovinskom ratu na orahovačkom i slatinskom području dobila je još jednog ustrajnog čuvara. Mladi profesor povijesti Dino Mataz neumorni je istražitelj događanja u to vrijeme na navedenim područjima, a svoja saznanja vješto pretače u pisane i audiovizualne materijale. Napisao je knjigu ‘‘Nad Papukom nebo proplakalo‘‘ i snimio četiri dokumentarna filma: ‘‘Orahovica u Domovinskom ratu‘‘, koji je bio preteča knjige, zatim kratak dokumentarac pod nazivom ‘‘Krvavi četvrti‘‘ o pokolju Hrvata u Četekovcu, Čojlugu i Balincima, pa ‘‘Voćin‘‘ o stradanju tog malog potpapučkog sela, a u Čačincima je prekjučer na zatvorenoj pretpremijeri prikazan najnoviji film pod nazivom ‘‘Posljednja patrola‘‘, koji govori o tragičnom događaju 11. kolovoza 1991., kada je u napadu na patrolu hrvatske policije smrtno stradao policajac Stjepan Mlakar kao prva žrtva Domovinskog rata na orahovačkom području.

Pretpremijeri su nazočili sin i supruga pokojnog Stjepana, Robert i Dragica, u ime pokrovitelja, Općine Čačinci, načelnik Mirko Mališ, aktivni sudionici toga događaja i akteri u filmu te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata.- Na ovom sam filmu radio proteklih pet mjeseci i na kraju, kada sve pogledam, presretan sam što sam uspio prenijeti taj iznimni povijesni događaj i sjećanje na hrvatskog heroja Stjepana Mlakara. Nekoliko je poticaja za film. Prvi je jer smo svjedoci da posljednjih 29 godina dolazimo na komemoracije za Stjepana Mlakara, i to je cijela priča oko tog događaja, sve je ostalo na marginama školskih udžbenika. Posebno me potaknulo i potresno svjedočenje medicinske sestre Zdenke Jurenac prošle godine na komemoraciji, a koja je spasila život drugom policajcu iz patrole, Franji Sterleu. I tako je krenulo, oči su mi se otvorile jer definitivno taj događaj mora dobiti svoje mjesto u povijesti. Nije bilo lako, krenuo sam "kopati", istraživati, vući ljude za rukav, kako bi film izgledao što bolje jer prije svega cilj mi je bio da on ostane budućim generacijama koje nikada ne smiju zaboraviti hrvatske heroje i Domovinski rat. Od srca zahvaljujem prije svih obitelji Mlakar, koja je pristala biti dio ovog filma, svim ostalim sudionicima i onim neprimjetnim ljudima iza kamere koji su dali veliki obol ovom filmu, a posebno Općini Čačinci i udruzi HVIDR-a Orahovica na pokroviteljstvu i potpori - rekao je Dino Mataz.

Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, prepun emocija, naglasio je kako ne može prihvatiti da odgovorni za ovakav zločin još nisu procesuirani.

- Ovaj film nas je sve naježio, toliko emocija i prije svega istine. Čvrsto vjerujem kako će jednoga dana ovi razbojnici, ubojice, odgovarati za ono što su učinili jer Stjepan i njegova obitelj to itekako zaslužuju. Čestitam Dini Matazu na ovom uratku i čast mi je što je Općina bila dio cijele ove priče. Već smo dogovorili i suradnju na nekim drugim projektima kako bi istina o Domovinskom ratu ostala zabilježena i bila prenesena na buduće generacije. Hvala od srca svima koji su sudjelovali - rekao je načelnik Mališ. Uz pohvale za filmski uradak svih nazočnih, obratili su se savjetnici, kako na ovom tako i drugim projektima Dine Mataza, ratni dozapovjednik 2. bojne 132. brigade Goran Sokol te orahovački kroničar Miroslav Gazda, koji je na najbolji mogući način zaključio priču o filmu rekavši da je on "istinska duša Stjepana Mlakara koja će vječno živjeti u srcima svih Hrvata".

Premijera filma bit će održana 11. kolovoza u Četekovcu u sklopu dana sjećanja na Stjepana Mlakara.
Vladimir Grgurić

Još dva filma o Domovinskom ratu
Dino Mataz na ovom ne staje, pri kraju je izrada još dvaju filmova koji svjedoče o zbivanjima o Domovinskom ratu.

- Jedan je ‘’Linija života’’, koji je je pri kraju, a govori o događajima s prve crte obrane orahovačkog područja. Drugi je ‘’Braća po križu’’, priča koju radim u autorskoj suradnji sa svojim prijateljem Vladimirom Grgurićem, koja će na jedan poseban način progovoriti o tzv. malim ljudima koji su svojim velikim srcem branili Vukovar - zaključio je Mataz.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike