Osijek
POSLJEDNJI DANI LJETNE ŠKOLE ZA DJECU U ZOO-U

U tjednu sisavaca hranili vukove, nosate rakune, jelene, merkate
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Prvi je tjedan edukacije bio posvećen pticama, u drugome se učilo o gmazovima i ribama, a treći prolazi u znaku sisavaca

U osječkom Zoološkom vrtu Osijek već treći tjedan zaredom u tijeku je tradicionalna ljetna škola za djecu željnu znanja o životinjama. Svakog radnog dana, 13. do 31. srpnja u terminu od 9 do 11 sati, polaznici programa uče ono što do sada nisu znali o pticama, gmazovima i sisavcima - stanarima ZOO-a.

"Djeca u sklopu programa uče o važnosti očuvanja divljih i zaštićenih životinja i zbog čega je bioraznolikost jako važna. Svakoga tjedna susreću se s novom temom, upoznaju brojne divlje životinje te uče činjenice i zanimljivosti o njihovu načinu života kroz prezentacije i interaktivne radionice. Na kraju svakog tjedna polaznici dobivaju diplome", kaže glasnogovornik tvrtke Unikom, Vjeran Marijašević, uz napomenu kako je broj mjesta u školi ograničen u skladu s protuepidemijskim mjerama.

Ljetnu školu u ZOO-u vodi edukatorica, studentica psihologije Tea Pavlović.

"Ove godine program je nešto drukčiji, svaki tjedan ima svoju temu. Prvi je bio posvećen pticama, a neke od ptica o kojima su polaznici doznali više su sova ušara, papige, paun, noj i emu. Drugi je tjedan bio rezerviran za gmazove i ribe, poput kornjače, zmije, pirane i bradate agame, a ovaj, posljednji tjedan posvećen je sisavcima kao što su vukovi, rakuni, merkati i čimpanze. Svaki dan započinjemo kratkom prezentacijom o životinji kojoj ćemo posvetiti vrijeme, a potom odlazimo pogledati tu životinju te pritom provesti interaktivnu radionicu u sklopu koje djeca uče kako se životinja hrani. Djeci su do sada bili najzanimljiviji gmazovi jer su ih mogli držati u rukama, ali i tjedan sisavaca im se sviđa, imali su do sada priliku hraniti vukove i nosate rakune, a do kraja tjedna moći će hraniti i jelene te biti u interakciji s majmunima i merkatima“, kaže edukatorica Tea, koju smo prilikom posjeta ZOO-u zatekli u veselom društvu petnaestak malih zaljubljenika u životinje. Ispričali su nam sve o rakunima o kojima su netom pogledali prezentaciju.

Tako smo doznali da ih postoji dvadeset vrsta, da u osječkom ZOO-u žive dvije – američki i nosati, da su američki aktivni noću, a nosati danju te da su potonji jedni od rijetkih koji žive u skupinama.

Uz edukatoricu Teu, čitav dosadašnji program ljetne ZOO škole prošla je osmogodišnja Gita Šarčević.

„Super mi je ovdje, jako je zanimljivo. Najzanimljivije mi je bilo gledati kako se hrane vukovi, a najsmješnije mi je bilo kada sam čula od Tee da nojevi zabijaju glavu u pijesak. Moja najdraža životinja u zoološkom vrtu je tigar. Često dolazim u zoološki vrt, volim životinje. Moj brat ne toliko, pa mu se zato valjda ujutro tako teško ustati za dolazak u školu“, rekla nam je Gita.

ZOO škola otvorena je za mališane još dva dana, a roditelji mogu prijaviti djecu pozivom na telefonski broj 031/285-234. Cijena edukacije iznosi 20 kuna po danu.

Ivana Solar
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike