Osijek
ISTRAŽIVANJE STUDENATA

Sunčani paneli za veliku uštedu u novom IT parku
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Istraživači su FERIT-ovci: Petra Radočaj, Stjepan Mrganić, Dominik Ričko i Domagoj Steiner

Studenti treće godine Preddiplomskog sveučilišnog studija računarstva na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) Petra Radočaj, Stjepan Mrganić, Dominik Ričko i Domagoj Steiner izradili su istraživački seminarski rad “Povećanje energetske učinkovitosti IT parka u Osijeku upotrebom solarnih panela” na primjeru tvrtke Mono i njezina poslovnog objekta koji je u procesu izgradnje kao prvi poslovni objekt u budućem IT parku u Gackoj ulici.

Vođeni važnošću osvještavanja korištenja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i mogućih ušteda te u namjeri da propitaju i poboljšaju projekt IT parka, studenti su dobili zanimljive rezultate, a koji će, ističu, biti primjenjivi i na sve ostale objekte u Parku.

Čitava investicija, prema njihovim izračunima, isplativa je za četiri do pet godina, a sama bi ušteda na godišnjoj razini iznosila otprilike 10 posto. Kako bi demonstrirali utjecaj obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarnih panela, izradili su matematičke modele čijom je primjenom moguće vjerno prognozirati proizvodnju električne energije postavljenog solarnog sustava. Moguće je također provesti analizu dvaju različitih sustava. Uspoređujući dobivene rezultate s povijesnim modelom potrošnje poslovnih zgrada u Osijeku, prikazali su isplativost i uštedu koju je moguće ostvariti ulaganjem u čistu energiju. Dodatno su provedene simulacije Sunčeva svjetla unutar različitih vremenskih okvira. Simulacije vjerno prikazuju kretanje Sunca i sjena te u obliku animacije služe za izradu boljeg rasporeda pozicije panela. U konačnici služe kao vizualno pomagalo za zainteresirane stranke, kako bi lakše predočili rezultate implementacije solarnog sustava.

Da razmišljaju u dobrom smjeru potvrđuje i činjenica da je tvrtka Mono, koju je ovaj angažman studenata FERIT-a iznimno razveselio, već ranije krenula u planiranje solarne elektrane na vrhu svoje poslovne zgrade, čija gradnja brzo napreduje.

- Uvijek je lijepo vidjeti angažirane studente koji kritički promišljaju, istražuju, uče, mlade koji žele mijenjati stvari nabolje. Osobine su to kakve Mono traži i u svojim budućim zaposlenicima. Upravo zato nam je drago što je Mono ovim budućim stručnjacima poslužio kao inspiracija u istraživanju pitanja koja su danas vjerojatno važnija nego ikada. O energetskoj učinkovitosti i iskoristivosti obnovljivih izvora energije vodilo se mnogo računa prilikom projektiranja nove poslovne zgrade Mona u IT parku. U tom pogledu treba istaknuti kako Mono također planira i instalaciju solarne elektrane na krovu zgrade, a projekt iste trenutačno je u izradi. Kako su i sami studenti istaknuli, Mono snosi određeni teret odgovornosti da svojim dobrim primjerom utre put i drugim tvrtkama za dolazak u IT park. Vjerujemo da ćemo u tome uspjeti - rekla nam je Jasenka Pejaković, voditeljica marketinga u tvrtki Mono.

Ivan Alilović
Investicija u solarne panele, prema izračunima studenata FERIT-a, bila bi isplativa za četiri do pet godina
DOBAR POLOŽAJ
“Primijetili smo da u projektu IT parka nije bilo govora o solarnim panelima, što je šteta jer se nalazi na za to odličnoj lokaciji na jugu, a k tomu je i naše područje jako pogodno za taj način prikupljanja energije, jer je još jedino na Jadranu više sunčeve svjetlosti” ističe Petra Radočaj.
Najčitanije iz rubrike