Ekonomija
POTICAJNE MJERE

Vladislavci mještanima pokrivaju 80 % troškova plasteničke proizvodnje
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Uz brojne postojeće poticajne mjere koje Općina Vladislavci nudi mještanima u demografskom smislu - obnovi kuća, školovanju, poticanju poduzetništva, subvencioniranju kamata za kredite - ove godine stigla je i nova mjera u izdašnoj potpori u samozapošljavanju.

Naime, pokrenut je Program pomoći i samozapošljavanja mještana općine Vladislavci u poljoprivredi, u sklopu kojeg će Općina sufinancirati plastenike vlasnicima OPG-ova i svima onima koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom. Riječ je, pojašnjava općinski načelnik Marjan Tomas, o mogućnosti samozapošljavanja koju mogu iskoristiti dugotrajno nezaposlene osobe. Kada se uzme u obzir vrijednost plastenika, jasno je kako je riječ o konkretnoj mjeri koja bi uistinu mogla rezultirati smanjenjem broja nezaposlenih. Inače, u cilju smanjenja nezaposlenosti se preko Općine provode i mjere zapošljavanja u projektu javnih radova te zapošljavanja žena koje se skrbe o starim i nemoćnim osobama.

- Vrijednost jednog plastenika iznosi maksimalno oko 30.000 kuna, a model sufinanciranja njegove nabave, postavljanja, opremanja i postavljanja sustava navodnjavanja je sljedeći: 80 posto Općina Vladislavci, a 20 posto osobe koje se na ovaj način žele samozaposliti. Od bavljenja ovom djelatnošću s plastenikom može živjeti jedna obitelj osiguravajući si samostalno egzistenciju, pogotovo uz ovu našu konkretnu mjeru koju ove godine uvodimo prvi put. Trudili smo se uz sve napore da ta mjera zaživi tijekom prošle godine, no zbog odluke Ministarstva poljoprivrede o potporama "de minimis", program potpora se prolongirao za ovu godinu - kaže načelnik Marjan Tomas.

Općinska potpora ne staje samo na tom tehničkom dijelu, nego će se osigurati i edukacija korisnika ove mjere samozapošljavanja. Takve je edukacije Općina već prijašnjih godina financirala za svoje mještane pripremajući ih da bi mogli raditi u toj specifičnoj poljoprivrednoj proizvodnji. D.Pejić
Poziv za sve zainteresirane
- ​Općina Vladislavci ovu mjeru financira vraćajući tako dio sredstava za poljoprivredu prikupljenih u proračunu. Planirali smo stvari tako da bi se plastenici kod građana koji iskoriste ovu mjeru samozapošljavanja mogli naći u pravo vrijeme. Natječaj za ovu mjeru objavljen je krajem lipnja i pozivamo sve zainteresirane da se sa svojim projektima i programima jave na natječaj koji je otvoren do kraja ovog mjeseca, poručuje načelnik Marjan Tomas.
Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike