Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Još se nastavlja loše raspoloženje ulagača
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Rast dionica veže se uz dogovor Europskog vijeća oko višegodišnjeg financijskog okvira za iduće sedmogodišnje razdoblje

Prošlog tjedna nastavilo se loše raspoloženje ulagača na domaćem tržištu kapitala. Ulagači su manje trgovali i to je dovelo do pada cijena dionica.


Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 33,8 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 30,8 i obveznicama tri milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 6,2 milijuna kuna. To je za milijuna kuna ili 13,9 posto manje nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi oštro su pale i potisnule indeks Crobex ispod 1600 bodova. Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak na 1592 boda (pad za 0,9 posto) uz ostvarenih 9,4 milijuna kuna prometa, pri čemu se najviše trgovalo dionicama Valamar Riviere Poreč. Utorak je donio rast cijena dionica za 0,8 posto i podizanje indeksa Crobex na 1604 boda uz 7,6 milijuna kuna dnevnog prometa.

Poticaj iz EU-a

Rast dionica veže se uz objavu vijesti kako su članovi Europskog vijeća (EV), koje čine predsjednici i premijeri 27 zemalja članica EU-a, u utorak ujutro, nakon četiri dana iscrpnih pregovora, uspjeli postići dogovor oko višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za iduće sedmogodišnje programsko razdoblje 2021. - 2027. godine te su se usuglasili oko programa Next Generation za pomoć u oporavku europskog gospodarstva. Proračun za VFO u idućih sedam godina iznosit će 1,1 bilijun eura (1074 milijarde eura). Za provedbu programa Next Generation u ime članica EU-a zadužit će se Europska središnja banka (ECB) na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od 750 milijardi eura koje će biti izdvojene u poseban Fond za oporavak i otpornost (RRF) od posljedica COVID-19. Tijekom dramatičnih pregovora postiglo se kompromisno rješenje vezano uz zahtjev tzv. štedljivih zemalja (Nizozemska, Austrija, Danska i Švedska) o smanjenju omjera nepovratnih sredstava i sredstava zajmova koje će zemlje članice koristiti iz RRF-a. Republika Hrvatska dobila je priliku u idućih sedam godina koristiti 22 milijarde eura iz fondova EU-a, od čega je iz programa Next Generation na raspolaganju 8,3 milijarde eura. Za navedeni novac europskih poreznih obveznika trebat će se poprilično oznojiti i pomučiti. Preduvjet je izrada odgovarajućih strateških programa i akcijskih planova za namjensko korištenje sredstava s jasnim pokazateljima učinaka i rezultata nakon provedbe. Pozitivne vijesti iz Bruxellesa podigle su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi u srijedu i četvrtak. Indeks Crobex dohvatio je u četvrtak 1610 bodova. U petak su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi naglo pale i spustile vrijednost indeksa Crobex na 1595 bodova. To je za 11 bodova ili 0,7 posto manje nego na početku tjedna. Pad dionica u petak veže se uz potop cijena na svjetskim burzama nakon novog zaoštravanja odnosa na relaciji SAD - Kina. Vlada u Pekingu naredila je u petak SAD-u da zatvori svoj konzulat u kineskom gradu Chengdu. Bio je to odgovor Pekinga na naredbu D. Trumpa da Kina mora zatvoriti svoj konzulat u Houstonu zbog navodnog špijuniranja. Zaoštravanje odnosa između dva najveća svjetska gospodarstva potopilo je cijene dionica na svjetskom tržištu kapitala i cijene brodarskog prijevoza, što se odrazilo na domaće tržište kapitala. Među 16 dionica u sastavu indeksa Crobex sedam je zabilježilo tjedni rast i osam pad cijene, dok se vrijednosnica Končar elektroindustrije - KOEI zadržala na početnoj razini od 480 kn. Na strani tjednih dobitnika našle su se dionice: Maistra (rast za 3,5 posto) te Ericsson Nikola Tesla (rast za 2,4 posto), Atlantic grupa (rast za 1,6 posto) i Arena Hospitality Group (rast za 0,8 posto). Među tjednim gubitnicima najteže su stradale dionice: Valamar Riviera Poreč (pad za 4,5 posto), Đuro Đaković grupa (pad za 4,5 posto) i Atlantska plovidba (pad za 3,7 posto).

Porastao Crobis

Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su četiri dionice. To su: HT (7,3 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (5,2 milijuna kuna), Ericsson Nikola Tesla (4,1 milijun kuna) i Podravka (3,3 milijuna kuna). Nakon nekoliko tjedana smanjenog prometa dionicama HT-a, povećao se obujam trgovanja tim vrijednosnicama. Veća količina trgovanja nije potaknula i rast cijene dionice. Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 173 kn. To je tri kune ili 1,7 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviere Poreč snažno se trgovalo u ponedjeljak kada se ostvarilo 3,6 milijuna kuna dnevnog prometa. Nakon toga se obujam trgovanja smanjio i na kraja tjedna ukupni promet iznosio je 5,2 milijuna kuna.

Cijena dionice Valamar Riviere Poreč spustila se u petak na 23,50 kn. To je 1,10 kn ili 4,5 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Ericssona Nikole Tesle jače se trgovalo u srijedu kada se ostvarilo 1,6 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle dohvatila je u petak 1260,00 kuna, što je 30 kn ili 2,4 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena državnih obveznica, povećala se u petak na 111,55 bodova (tjedni rast za 0,15 posto).


Stanko Dabić
Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta i budite oprezni u trgovanju. Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora