Osijek
NEODGOVORNI VLASNICI KUĆNIH LJUBIMACA

Psi bez povodca opasni su za druge pse, ali i za ljude
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Nakon što smo iz Policijske uprave osječko-baranjske dobili informaciju da je 54-godišnji hrvatski državljanin šetao psa bez povodca te je njegov pas napao i ugrizao psa kojeg je na povodcu vodila 42-godišnja hrvatska državljanka, nakon čega su se vlasnici pasa dogovorili da će 54-godišnjak snositi troškove liječenja psa te mu je izdano izvješće o počinjenom prekršaju, potrebno je još jednom apelirati na vlasnike pasa da svoje ljubimce ne vode bez povodca na mjestima na kojima to nije dopušteno, bez obzira na to koliko umiljato djelovali, a vlasnici nas uvjeravali da "neće on ništa" ili "on bi se samo igrao" i slično.

Jedan naš čitatelj, vlasnik zapadnoškotskog bijelog terijera ili westieja, nedavno nam je skrenuo pozornost upravo na jednu takvu situaciju, nakon što je šetajući svog ljubimca na povodcu za (pasju) dlaku izbjegao scenarij iz uvoda teksta, naišavši na ne tako odgovornog sugrađanina koji je svog ljubimca šetao bez povodca, uz opravdanje da "neće on ništa".

Kako je nemoguće pouzdano znati kako će životinja u određenom trenutku reagirati, takvi se scenariji mogu vrlo lako izbjeći ako se poštuje zakon, potvrdili su nam to i u udruzi Pobjede.

- Postoje zakoni i odluke, suvišno je uopće raspravljati o tome treba li pas biti na povodcu ili ne, bez obzira na njegovu veličinu ili narav. Postoje i ograđeni prostori u gradu gdje se psi mogu puštati bez povodca, stoga je neobjašnjivo da pojedinci ugrožavaju svoje i tuđe pse, ali i građane. Mi se toga uvijek pridržavamo i savjetujemo drugima da čine isto. Potrebno je raditi na prevenciji, pas može isto tako, ako je bez nadzora, istrčati pod auto ili bicikl, ugroziti svoj ili tuđi život, a sve zbog neodgovornih vlasnika - poručuju iz udruge Pobjede, uz dodatak da je bitno cijepiti i čipirati pse kako bi ih, ako se izgube, mogli lakše vratiti vlasnicima.

Istrčavanje i šetanje pasa bez povodca u Osijeku je moguće na 15 lokacija. Velikoj većini vlasnika i ljubitelja četveronožnih čovjekovih prijatelja poznato je da u najvećim osječkim naseljima - na Sjenjaku, Donjogradskoj obali, Vijencu Ivana Meštrovića, Jugu 2, Gornjogradskoj obali te u Retfali - postoje ograđeni parkovi u kojima svoje pse mogu pustiti da slobodno trče i igraju se. Ipak, nešto manji broj njih zna da je Odlukom o komunalnom redu Grad Osijek u osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti odredio lokacije za šetanje i istrčavanje pasa bez povodca, dakle - bez straha od kazne koja se odnosi na sve ostale javne površine.

A takvih je prekršaja na području PU osječko-baranjske u 2019. zabilježeno 127, a ove godine 67. Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira člankom 30. propisano je: Tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu ozlijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM. I. Alilović
Kako je nemoguće pouzdano znati kako će životinja reagirati, sve se može izbjeći ako se poštuje zakon
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike