Osijek
KADA JE RIJEČ O PREMJEŠTAJU ŽUPNIKA BISKUP MORA ZA TO DOBITI NJIHOVU PRIVOLU

Nekadašnji retfalački kapelan vraća se natrag u rodni Benin
Objavljeno 29. srpnja, 2020.

Pišući o razrješenjima i imenovanjima svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji dužni smo spomenuti još neke važne kadrovske promjene u ovoj crkvenoj pokrajini.

Mladomisnik vlč. Matej Perić imenovan je župnim vikarom Župe sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, na Divaltovoj. Za njega je navedeno kako istodobno nastavlja studij psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Iz župe na Divaltovoj odlazi dosadašnji župni vikar vlč. Domagoj Vidaković koji je premješten na dužnost kapelana u Župu sv. Mihaela, arkanđela, u Donjem Miholjcu. Novi župni vikar Župe Uzvišenja Sv. Križa u Retfali vlč. je Mario Žigman.

Izvješćujući o promjenama u Župi Svete Obitelji na Jugu 2 već smo spomenuli kako je fra Josip Vukoja, OFM, razriješen službe župnog vikara te kako će nastaviti djelovanje u franjevačkom samostanu u Našicama. Kada biskupijski ordinarij odlučuje o razrješenjima i imenovanjima pripadnika redovničkog klera tada on to čini u dogovoru s provincijalnim ministrom, odnosno redovničkim poglavarom. Kada već govorimo o redovnicima valja spomenuti da je spiritanac o. Paul Abass Karmoh Karim, CSSp, koji je nekada službovao u Osijeku u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, na Brijestu, nadbiskupovom odlukom imenovan župnikom Župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju. No, mnogo važnija je vijest da je ovaj svećenik, podrijetlom iz Sijera Leonea, postao novim poglavarom Družbe Duha Svetoga u Hrvatskoj zamijenivši na tom mjestu dosadašnjeg provincijala popularnog o. Areka Krasickog, CSSp, koji službuje u Šibeniku. Patra Areka, podrijetlom iz Poljske, upamtili su naraštaji osječkih studenata kojima je on služio kao studentski kapelan i bio spiritus movens zajedničkih okupljanja, ali i mnogi drugi vjernici koji su voljeli slušati njegove propovijedi na svetoj misi nedjeljom u 11.30, u osječkoj konkatedrali. Još jedan strani misionar koji je nedavno službovao u Osijeku, vlč. Robert Djossou, doživio je premještaj. On je razriješen službe župnog vikara Župe sv. Nikole u Sikirevcima, danom 31. kolovoza, i vraća se u svoju matičnu biskupiju Porto-Novo, u dalekom Beninu. Bivši pripadnik nekadašnje redovničke zajednice Družbe Duha Svetoga u Osijeku, koja je prema svemu sudeći doživjela dramatični trenutak disolucije, a od sada dijecezanski svećenik vlč. Ante Šiško dobio je novo zaduženje. Nadbiskup mons. Đuro Hranić imenovao ga je nadbiskupijskim povjerenikom za misijsku djelatnost Crkve i suradnikom Papinskih misijskih djela.

Zanimljivo je još jedno imenovanje. Naime, dr. sc. vlč. Josip Bošnjaković postao je predsjednikom novoosnovanog Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Tajnica ovog tijela je mr. sc. Marina Šijaković, a mr. sc. vlč. Drago Marković, mr. sc. o. Sebastijan Šujević, DI, i s. Kaja Ljubas (Marijine sestre Čudotvorne medaljice), njegovi su članovi.

Draško Celing
Izv. prof. dr. sc. Zvonko Pažin

profesor liturgike iz Đakova

U nekim biskupijama postoji pravilo da se župnici premještaju svakih šest godina, što se može samo jednom produžiti, nakon čega slijedi obvezatni odlazak u novu župu.
NA NEODREĐENO
Iako Zakonik kanonskog prava predviđa da župnici budu imenovani na neodređeno vrijeme, premještaji nakon određenog broja godina uobičajeni su. Kako nam je objasnio prof. liturgike iz Đakova izv. prof. dr. sc. Zvonko Pažin, premještaji su jednostavniji kada je riječ o župskim vikarima i župnim upraviteljima, za razliku od župnika s kojima biskup mora obaviti prethodni razgovor i od njih dobiti privolu za premještaj.
Možda ste propustili...

PREVENTIVNE AKCIJE U ČEPINU

Za sigurnost školaraca i mladih

ZABAVNI I EDUKATIVNI SADRŽAJI U HENGLOVOJ ULICI

Europski tjedan mobilnosti s nultim emisijama za sve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTEŠKOĆE U PRODUŽENOM BORAVKU

Škole su premale i nemaju dovoljno učitelja

2

UDRUGA SV. VINKA PAULSKOG IZ PAZINA:

Omogućite Katici Nožina Balić dostojanstven život

3

SREDIŠNJA MANIFESTACIJA UKRAJINACA U OSIJEKU

Koncert folkloraša nije
mogla omesti ni korona